Portugal

Politie doet inval bij nieuwe voorzitter Eurogroep Mario Centeno

28 januari 2018Leestijd: 2 minuten

De Portugese politie heeft een inval gedaan op het kantoor van de nieuwe voorzitter van de eurogroep, Mario Centeno. Het Portugese ministerie van Financiën wordt ervan verdacht het bestuur van voetbalclub Benfica fiscale voordelen te hebben verleend.

Dat meldt de site Politico. Het ministerie van Financiën heeft toegezegd mee te zullen werken aan een onderzoek en openheid van zaken te geven aan de politie. Het ministerie wordt ervan verdacht het vastgoedbedrijf van de president van Benfica oneerlijke fiscale voordelen te hebben gegeven. Centeno, die aan het hoofd van het ministerie staat, ontkent zelf dat hij betrokken is bij deze belastingdeal.

Centeno, die twee weken geleden werd geïnstalleerd als voorzitter van de eurogroep, is al zijn hele leven fervent supporter van Benfica. Onlangs werd hij bekritiseerd omdat hij vroeg om zitplaatsen in de presidentiële skybox van de Portugese voetbalclub, voor de wedstrijd tegen FC Porto. Centeno verklaarde dat hij dit verzoek indiende uit veiligheidsredenen, en dat het daarom niet in tegenspraak was met de ethische code van de regering.

Centeno pas twee weken voorzitter eurogroep

Centeno volgde als voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem op. Dijsselbloem was van 2013 tot 2018 voorzitter van de eurogroep. Als voorzitter beleefde hij roerige tijden. Zo scheerde Griekenland langs de rand van de afgrond toen in 2015 de schuldencrisis uitbrak.

Dijsselbloem wist de eenheid van de eurozone te bewaren, ondanks een aanzwellende roep om een Grexit. Toen de Griekse regering minister Yannis Varoufakis wegstuurde en verving door de meer gematigde Euclid Tsakalotos, kwam de eurogroep in rustiger vaarwater terecht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.