Oppositiepartij: anti-immigratieretoriek Orbán is ‘toneelspel’

15 januari 2018Leestijd: 2 minuten
De oppositiepartij Jobbik beschuldigt Orbán van het opvoeren van een politiek toneelstuk - Foto: AFP

De Hongaarse premier Viktor Orbán ligt onder vuur vanwege zijn uitspraken over immigranten: de premier uit ‘politieke taal’, vindt de populaire oppositiepartij Jobbik. Terwijl Orbán beweert dat Hongarije geen migranten opneemt, wijzen cijfers van de Verenigde Naties (VN) op iets anders.

Vorige week nog verklaarde Orbán dat Hongarije geen immigranten opneemt omdat de bevolking daartegen is. Ook noemde hij immigranten ‘islamitische indringers’, en zei hij dat de massale migratie naar de Europese Unie (EU) een bedreiging is voor de democratie.

Oppositie eist duidelijkheid

Nadat nieuwe cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn verschenen, beschuldigt de extreem-rechtse oppositiepartij Jobbik Orbán ervan dat zijn uitspraken vooral zijn bedoeld voor de bühne, meldt persbureau Bloomberg.

Jobbik verwijt Orbán anti-immigratieretoriek, terwijl Hongarije in werkelijkheid ongeveer hetzelfde aantal asielzoekers opneemt als het zou moeten volgens het herverdelingsplan van de EU, het plan waar Orbán zich continu zo openlijk tegen afzet. Ook de Socialistische Partij heeft haar vraagtekens bij het beleid van Orbán, en vraagt de premier om voor het parlement te verschijnen en duidelijkheid te bieden.

Ongelukkig moment: bijna verkiezingen

Vorig jaar zou Hongarije volgens de cijfers zo’n 1.300 asielzoekers hebben opgenomen. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar, blijkt uit de data van de VN. Volgens de Hongaarse immigratiedienst waren Afghanen de grootste groep asielzoekers, gevolgd door Irakezen en Syriërs.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto gaf afgelopen weekeinde een korte toelichting op de cijfers en het Hongaarse beleid: volgens hem is het opnemen van vluchtelingen onder het verdrag van Genève ‘anders’ dan onder het herverdelingsplan van de EU, waar Hongarije fel tegen is.

Het komt op een ongelukkig moment voor Orbán en zijn partij Fidesz. Het immigratiestandpunt is een van de redenen voor de populariteit van de partij, en onlangs kondigde de regering aan dat er op 8 april parlementsverkiezingen zijn.