Oostenrijk

Oostenrijkse vicekanselier (FPÖ) wil avondklok voor immigranten

05 januari 2018Leestijd: 2 minuten

De Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) ligt onder vuur. Strache opperde het idee om een avondklok in te stellen voor asielzoekers die nog in afwachting zijn van hun asielprocedure: ‘Zo lang we een open asielprocedure hebben, moeten we de orde handhaven.’

Strache deed zijn uitspraken tegenover de Oostenrijkse omroep ORF. De FPÖ’er wil immigranten bovendien onderbrengen in militaire kazernen, in plaats van in huizen en appartementen.

Eigen partij distantieert zich van idee

Zijn idee stuit op kritiek. Oppositiepartijen haalden fel naar hem uit, en zelfs zijn eigen partij distantieert zich van het plan: ‘Op dit moment is dit geen onderwerp van gesprek binnen mijn departement,’ zei de nieuwe minister van Defensie Mario Kunasek (ook FPÖ) vrijdag.

De sociaal-democratische SPÖ roept de nieuwbakken kanselier Sebastian Kurz op om afstand te nemen van de ‘gestoorde ideeën’ van Strache. De coalitie van de ÖVP van Kurz en de rechtse, eurosceptische FPÖ werd vorige maand gevormd, tot afgrijzen van een aantal Europese politici. Sindsdien ligt de partij onder een vergrootglas.

Europese politici hekelen regering met FPÖ

Vorige week schreef een groep voormalige Europese ministers een open brief over de FPÖ, en riep op tot een boycot van de partij. In de brief, die werd ondertekend door onder anderen  de voormalige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Miguel Ángel Moratinos, de Franse oud-minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner en de Canadese oud-premier Kim Campbell, worden de politici van de FPÖ omschreven als ‘de erfgenamen van het nazisme’, en worden de ‘stilte en apathie’ rond de nieuwe Oostenrijkse coalitie gehekeld.

De briefschrijvers roepen Europese leiders op om bijeenkomsten te mijden waar ook ministers van de FPÖ aanwezig zijn, en roepen op tot een boycot van het Oostenrijkse voorzitterschap van de Europese Unie, dat het land zal bekleden tussen juli en december 2018.

De rechtse FPÖ stapte in 2000 voor het laatst in een regering. Dat zorgde toen voor veel beroering in Europa. Ook toen was de ÖVP de coalitiepartner. In de huidige regering heeft de partij zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als het ministerie van Defensie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.