Israël

Netanyahu: ‘Israël voorkwam aanslagen van de ergste soort in Europa’

09 januari 2018

Israël heeft ‘verscheidene zware aanslagen’ van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op Europees grondgebied voorkomen, zegt premier Benjamin Netanyahu. Hij suggereert dat er aanslagen zouden worden gepleegd met gegijzelde vliegtuigen die op Europese steden hadden kunnen neerstorten.

‘We hebben, via onze inlichtingendiensten, informatie verstrekt waardoor tientallen zware terreuraanslagen zijn voorkomen, vele in Europese steden,’ zegt Netanyahu dinsdag tijdens een bijeenkomst met NAVO-diplomaten in Israël, schrijft The Times of Israel.

Waarschuwing voor nieuwe IS-bolwerken in Egypte

‘Sommige van deze aanslagen hadden heel grootschalig kunnen zijn, van de ergste soort die ooit op Europees grondgebied zijn gepleegd – en erger nog, omdat ze te maken hadden met de burgerluchtvaart. Israël heeft dat voorkomen, en heeft daarmee vele Europese levens gered,’ aldus Netanyahu. Hij gaf geen details over de voorkomen aanslagen.

Netanyahu waarschuwt daarnaast dat IS nieuwe bolwerken probeert te creëren in Egypte. ‘Hoewel IS op dit moment wordt verslagen in Syrië en Irak, probeert IS een territoriale basis op te zetten in de Sinaï,’ zegt Netanyahu. Ook daar zou zijn land actief tegen vechten.

Israël en de NAVO werken al decennialang samen, maar hebben onlangs de banden verder aangehaald. Vorig jaar bijvoorbeeld is het eerste Israëlische kantoor in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel geopend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.