Islam

Khamenei is boos: ‘Vijanden van Iran’ zitten achter protesten

02 januari 2018Leestijd: 2 minuten

De Iraanse geestelijk leider Ali Khamenei haalt uit naar de ‘vijanden van Iran’. Volgens de ayatollah zitten zij achter de aanhoudende protesten tegen de regering van de afgelopen dagen.

In de nadagen van 2017 gingen duizenden Iraniërs de straat op om te protesteren tegen het islamitische regime, dat sinds de revolutie van 1979 de macht heeft. Daarbij werden leuzen gescandeerd als ‘Dood aan Khamenei’, ‘Weg met de Revolutionaire Garde’, en ‘Wij willen geen islamitische republiek, maar een Iraanse republiek.’ Het zijn de eerste openlijke protesten sinds 2009. Nog altijd woeden in verschillende steden grootschalige protesten.

Amerika, Groot-Brittannië en Saudi-Arabië

‘De laatste dagen hebben vijanden van Iran verschillende middelen zoals geld, wapens, politiek en inlichtingen ingezet om problemen te veroorzaken voor de Islamitische Republiek,’ schrijft hij op zijn eigen website en op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Als de tijd daartoe is’, zal hij het land toespreken, laat hij weten. Wie de ‘vijanden’ zijn waar hij op doelt, zegt hij niet. Maar Ali Shamkhani – secretaris van de nationale veiligheidsraad – beschuldigt Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Saudi-Arabië van de protesten. ‘De Saudi’s staat een onverwachte reactie te wachten, en zij weten hoe serieus dat is,’ zei Shamkhani volgens het staatspersbureau Tasnim.

Regering wil gemoederen sussen

De Iraanse ambassadeur in Den Haag probeert ondertussen de gemoederen te temperen. Hij noemt de omvang van de protesten in zijn thuisland ‘beperkt’. Een van zijn woordvoerders verwijst bovendien naar de tv-toespraak van president Hassan Rohani, die dit weekend expliciet zei dat Iraniërs het recht hebben om te demonstreren.

Afshin Ellian over de protesten in Iran
Weg naar vrijheid in Iran is een lange lijdensweg

‘Mensen gaan de straat op vanwege hun gevoelens en problemen,’ zei Rohani. Mogelijk is zijn uitspraak een reactie op de Amerikaanse president Donald Trump, die het Iraanse regime zaterdag waarschuwde dat de ‘wereld toekijkt’, en de regering opriep het volk te laten demonstreren. Trump verklaarde de afgelopen dagen meermaals zijn steun aan de betogers.

Maar de Iraanse autoriteiten straffen ondertussen streng. Sinds zaterdag zouden honderden demonstranten zijn opgepakt. Musa Ghazanfarabadi, hoofd van het Iraanse Revolutionaire Gerechtshof, waarschuwde dat betogers het risico lopen op zware straffen. Onder de aanklachten is onder meer moharebeh, een islamitische term voor een ‘misdaad tegen God’, waar in Iran de doodstraf op staat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.