Syrië

Kabinet ziet met lede ogen toe bij Turks landjepik

22 januari 2018

Het kabinet is ‘zeer bezorgd’ over het Turkse militaire offensief in de Noord-Syrische regio Afrin. Het Turkse leger doet daar sinds een week beschietingen en luchtaanvallen.

Zondag trokken ook Turkse grondtroepen het land binnen. Turkije wil een ‘veilige zone’ van 30 kilometer creëren in Afrin, zei de Turkse premier Binali Yildirim daarover op de zender Habertürk TV. Het militaire optreden is gericht tegen de Syrisch-Koerdische milities die zich Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen.

Nederland roept Turkije op ‘grote terughoudendheid’ te betrachten, schrijft minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. ‘Verdere onrust in een al zeer complexe en fragiele regio moet zo veel als mogelijk vermeden worden om de internationale inzet en strijd tegen ISIS niet in het geding te laten komen, om onschuldige burgers te ontzien en om verdere vluchtelingenstromen te vermijden.’

Meer achtergronden bij dit onderwerp? 

Lees hier hoe Erdogan Trump genadeloos op zijn knieeën kreeg >

Bestrijding Koerden helpt strijd tegen IS niet

In NAVO-verband zal Nederland opheldering over de actie vragen, als Turkije niet meer informatie geeft over de operatie. De kwestie is maandag ook besproken in de VN-Veiligheidsraad, waarvan Nederland tijdelijk lid is.

‘Syrië is een land met genoeg problemen,’ lichtte Zijlstra toe na overleg met zijn EU-collega’s in Brussel. ‘Hoofddoel van de coalitie is de bestrijding van ISIS, en als Turkije dan weer Koerden gaat bestrijden, zal dat niet helpen. Turkije heeft het recht op zelfverdediging, maar echt zeer terughoudend, en het grootschalige ingrijpen wat nu lijkt plaats te vinden, daar is de Nederlandse regering zeer bezorgd over. Want dit soort zaken moeten we in een bondgenootschap niet hebben.’

Steun van Rusland

Zijlstra hoopt snel van zijn Turkse collega te vernemen wat de precieze plannen zijn en roept het land op ‘zo snel mogelijk af te schalen’. Ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini liet weten dat zij ‘bijzonder ongerust’ is over de Turkse aanval.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan hield maandagmiddag een toespraak in de Turkse hoofdstad Ankara waarin hij benadrukte dat hij niet van plan is zijn troepen terug te trekken uit het Syrische gebied. Ook zei hij dat hij bij de actie de volledige steun van Rusland geniet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.