Europese Unie

Juncker tegen Britten: Spijt van Brexit? Kom gewoon terug bij EU

17 januari 2018

De voorzitter van de Europese Commissie wil een Europese Unie (EU) zonder Verenigd Koninkrijk maar niet accepteren. Woensdag spreekt Juncker zijn hoop uit dat de Britten – ‘zelfs wanneer Brexit doorgaat’ – zich opnieuw zullen melden om bij de EU te komen.

Jean-Claude Juncker sprak woensdag ten overstaan van het Europees Parlement in Straatsburg, waar hij een verklaring steunde van de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk.

‘Iedereen is verantwoordelijk voor Brexit’

Kort na het Britse referendum over Brexit lieten Europese kopstukken zich uit in harde bewoordingen: de Britten hoefden niet te verwachten dat ze nog terug konden komen in de Europese Unie. Inmiddels is het tij gekeerd. Tusk zei dinsdag dat de Britten meer dan welkom zijn om in de EU te blijven.

‘Ik heb nog steeds het gevoel dat het vertrek van Groot-Brittannië een catastrofe is, ja, een verlies waarvoor we allemaal verantwoordelijkheid moeten nemen,’ zei Juncker in antwoord op schriftelijke vragen van een Duitse europarlementariër of Juncker zich verantwoordelijk voelde voor Brexit.

Volgens Juncker hebben hij en Tusk de Britse regering opnieuw laten weten open te staan voor alternatieven voor Brexit. ‘Wij gooien de Britten er niet uit, we willen dat ze blijven. En als zij dat ook willen, dan moet dat kunnen,’ aldus de Commissievoorzitter.

Londen: Brexit gaat gewoon door

Juncker staat niet alleen in zijn voorstel. Eerder liet de Franse president Emmanuel Macron ook al weten bereid te zijn de Britten te ‘helpen’ om in de EU te blijven, mochten ze spijt hebben van hun beslissing.

Volgens Juncker ziet de regering in Londen dat niet zitten en zal Brexit dan ook waarschijnlijk gewoon doorgaan. ‘Maar wanneer ze onder Artikel 50 [van het Verdrag van Lissabon, red.] zijn vertrokken, is er altijd nog Artikel 49 waarmee kan worden teruggekeerd naar het lidmaatschap.’

Sinds vorige week speelt in het Verenigd Koninkrijk de vraag of er een tweede referendum moet worden gehouden over Brexit. Pro-Europese politici als Tony Blair opperden eerder al om de vraag of het Verenigd Koninkrijk uit de EU moet stappen opnieuw voor te leggen aan het volk.

Niet alleen spijtoptanten willen een nieuw referendum. Voorstanders van Brexit – onder wie voormalig UKIP-leider Nigel Farage – hopen dat de keuze van het volk voor Brexit daarmee kan worden bevestigd.

Farage waarschuwde dit weekend dat de Brexiteers een minderheid vormen in het Britse parlement en daarmee een eventuele stemming over de kwestie zouden verliezen. ‘Het Remain-kamp heeft een meerderheid in het parlement,’ zegt Farage. ‘Tenzij we onszelf goed organiseren, lopen we het risico om onze historische Brexit-overwinning te verliezen.’

Een woordvoerder van de regering van de Britse premier Theresa May benadrukte dinsdag echter dat er geen twijfel bestaat dat de Britse uittreding – die gepland staat voor 30 maart 2019 – doorgaat.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.