Israël woedend om Poolse Holocaustwet: ‘geschiedvervalsing’

29 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Beeld van de poort van Auschwitz. Foto:EPA

Termen als ‘Poolse vernietigingskampen’ worden in Polen binnenkort bestraft. Afgelopen vrijdag passeerde een wet het Poolse Lagerhuis die het verbiedt om te spreken van Poolse schuld aan de uitroeiing van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Israël reageert woedend.

Het is in Polen illegaal om te spreken van Poolse schuld aan de Holocaust. Er komt zelfs een celstraf op te staan van maximaal drie jaar. Hoewel de wet eerst nog langs de senaat en de president moet, is de Israëlische regering not amused. Premier Benjamin Netanyahu noemt de Poolse wet ‘ongefundeerd’.

‘Men kan niet zomaar de geschiedenis veranderen en de Holocaust ontkennen,’ zegt Netanyahu in zijn reactie. ‘Ik heb de Israëlische ambassadeur opgedragen om langs te gaan bij de Poolse premier om mijn ernstige bezwaren tegen deze wet kenbaar te maken.’ Volgens Patryk Jaki, de Poolse parlementariër die de wet indiende, bewijst de reactie juist dat de wet nodig is. Jaki benadrukt dat de wet niet is bedoeld tegen Israël.

‘Polen niet verantwoordelijk voor Holocaust’

De reden voor het aannemen van de wet is volgens de Poolse regering het bestrijden van de term ‘de Poolse vernietigingskampen’. Met die term wordt namelijk geïmpliceerd dat Polen medeverantwoordelijk is voor de Holocaust, terwijl daar volgens de regering geen sprake van is. De regering van meerderheidspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) wil Pools nationalisme in de hand werken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Polen door nazi-Duitsland een aantal vernietigingskampen gebouwd, waaronder Auschwitz-Birkenau, Treblinka en Sobibor. Daar werden miljoenen Joden naartoe vervoerd, waar ze vervolgens werden vergast. Daarbij kwamen zes miljoen Joden om.

De Poolse regering wil onder het tapijt schuiven dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog sprake was van collaboratie met de nazi’s, omdat hiermee het Poolse verzet onvoldoende wordt benadrukt. Duitsland bezette Polen in 1939, volgens de Poolse regering zijn de Polen daarom niet verantwoordelijk voor de Holocaust. ‘Auschwitz-Birkenau is geen Poolse naam, en Arbeit macht Frei geen Poolse zin,’ zegt premier Mateusz Morawiecki in een reactie.

Genocide? Parlement kan beter niet oordelen over historie, lees ook dit essay van Jelte Wiersma