Hoogste Eritrese diplomaat moet het land uit om omstreden diasporabelasting

17 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Het ambassadekantoor van Eritrea in Den Haag - Foto: ANP

De hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van Eritrea in Nederland moet het land verlaten. Tijdelijk zaakgelastigde Tekeste Ghebremedhin Zemuy van het ambassadekantoor in Den Haag is door het ministerie van Buitenlandse Zaken tot persona non grata verklaard.

Een dergelijke maatregel is hoogst uitzonderlijk. ‘Een krachtig diplomatiek signaal’, noemt minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) het in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamer wil Eritrees kantoor in Den Haag sluiten

Een grote Kamermeerderheid had het kabinet gevraagd om de Eritrese vertegenwoordiging in Den Haag helemaal te sluiten, omdat de Eritrese autoriteiten maar blijven doorgaan met het dwingen van voormalige landgenoten in Nederland tot het afdragen van ‘diasporabelasting’.

Dit schreef Syp Wynia eerder over Eritrea
Heulende Eritreeër moet asielstatus verliezen

Eritrea heeft geen officiële ambassade in Nederland, maar een ambassadekantoor dat niet wordt gesloten. De ambassade zit in Brussel.

Eritrea niet van plan te stoppen met diasporabelasting

Het radioprogramma Argos citeerde onlangs uit een heimelijk opgenomen gesprek met het hoofd van het ambassadekantoor. Daarin wordt een Eritrese asielzoeker gedwongen de diasporabelasting te betalen en spijt te betuigen omdat hij is gevlucht uit het Afrikaanse land. De asielzoeker in kwestie wordt gechanteerd: betaalt hij de belasting niet, dan krijgt hij het voor hem noodzakelijke overheidsdocument ook niet.

Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd en Nederland kent een relatief groot aantal Eritrese asielzoekers. Vorig jaar was het – na Syriërs – in grootte de tweede groep asielzoekers die Nederland binnenkomt.

Na de uitzending in december werd de ambassadeur van Eritrea op het matje geroepen bij Buitenlandse Zaken. Het ministerie bracht toen opnieuw ‘grote zorgen’ over de diasporaheffing over, maar uit het gesprek bleek dat Eritrea niet bereid is om ermee te stoppen. Vervolgens is besloten om de tijdelijke zaakgelastigde tot persona non grata te verklaren. Volgens de brief van de regering is dit voor de autoriteiten van Eritrea een normale praktijk: ‘intimidatie en dwang’ worden ingezet bij de inning van de diasporabelasting. De Eritrese ambassadeur in Brussel is in december ontboden.

Het ambassadekantoor in Den Haag blijft voorlopig nog open, om de banden met Eritrea niet al te veel te schaden en omdat Eritreeërs in Nederland anders nog minder toegang hebben tot consulaire diensten.