Terrorisme

Hoe levensgevaarlijke IS-strijder België misleidt

05 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Tarik Jadaoun, een IS-strijder uit de Belgische stad Verviers, heeft spijt en wil terug naar België. Hij toonde zich bereid justitie te helpen met het opsporen van terroristen. Nu blijkt dat Jadaoun geen open kaart speelt. Hij had zich bereid verklaard een aanslag te plegen in België.

Dat meldt het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws. Jadaoun doopte zichzelf in Syrië om tot Abu Hamza al-Belgiki, en wordt door veiligheidsdiensten gezien als de gevaarlijkste IS-strijder uit België. Zelf probeert hij zijn rol bij de terroristische organisatie voor te stellen als onbelangrijk. Hij was slechts een verpleger aan het front, zegt hij. Opmerkelijk, zeker omdat hij trots poseerde met grof geschut en de foto’s daarvan op Facebook zette.

tarik jadaoun

Hoog binnen IS

De Belgische Syriëganger had waarschijnlijk een hoge positie binnen de terroristische organisatie Islamitische Staat. Maar nu wil hij alsnog zijn excuses aanbieden voor de aanslagen in België en Frankrijk, waarbij tientallen doden vielen.

‘Ik hoopte eigenlijk terug te keren om me te kunnen excuseren bij de bevolking die geraakt is door de aanslagen in Frankrijk en België. Ik wil hen uitleggen waarom bepaalde dingen gebeurd zijn.’ Jadaoun wil het liefst naar België, om zijn familie terug te zien. Dat zei hij in december, toen hij een interview gaf aan de Belgische tv-zender VRT.

Nederlanders in Raqqa wisten waarvoor ze kozen, schreef Nikki Sterkenburg eerder

Jadaoun in handen van Amerika

Jadaoun is nu in handen van de Amerikanen. Uit verhoren van het Amerikaanse leger ontstaat een heel ander beeld. Het Laatste Nieuws meldt, op basis van inzage in vertrouwelijke verslagen, dat Jadaoun het brein was achter meerdere aanslagen, waarbij er één leidde tot twee dodelijke slachtoffers in Europa. Ook was hij bereid zelf een aanslag te plegen. Daarnaast was hij scheutig met informatie over IS-strijders die al waren gesneuveld, maar hield zich van de domme wanneer er werd gevraagd naar nog levende terroristen.

Jadaoun zit in een gevangenis in Irak, waar hij de doodstraf riskeert. Hij reisde vanuit het Belgische stadje Verviers naar IS-gebied, om daar te vechten voor de terreurorganisatie. Nadat de Iraakse stad Mosul weer in handen van de geallieerden was gevallen, is Jadaoun gevangengenomen. Hij is nu in handen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.