Farage vreest ‘verlies van historische Brexit-overwinning’

14 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Farage bij het EU-hoofdkwartier in Brussel - Foto: AFP

Nigel Farage, die als politiek leider van de United Kingdom Independence Party (UKIP) ijverde voor een Brexit, vreest dat het Britse vertrek uiteindelijk niet doorgaat. Hij is bang dat een groep ‘sterke voorstanders’ van de Europese Unie (EU) er uiteindelijk een stokje voor steekt.

In een interview met de Britse krant Observer spreekt Farage zondag van een groep ‘goed georganiseerd en gesponsorde campagnevoerders’ die in de Europese Unie wil blijven, en Brexit wil stoppen.

Farage wil nieuw Brexit-referendum

Farage waarschuwt dat de Brexiteers een minderheid vormen in het Britse parlement, en daarmee een eventuele stemming over de kwestie zouden verliezen. ‘Het Remain-kamp heeft een meerderheid in het parlement,’ zegt Farage. ‘Tenzij we onszelf goed organiseren, lopen we het risico om onze historische Brexit-overwinning te verliezen.’

Vorige week pleitte Farage voor een nieuw Brexit-referendum, waarin zou moeten worden bevestigd dat het Britse volk inderdaad de Europese Unie wil verlaten. Farage sluit zich hiermee aan bij een aantal prominente Britse oud-politici, onder wie Tony Blair en Nick Clegg, die de vraag of het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moet stappen, opnieuw wil voorleggen aan de Britse bevolking.

Opmerkelijk, omdat voor Farage de buit al binnen is: premier Theresa May stelde op 29 maart afgelopen jaar de artikel 50-procedure in werking. Daarmee is de uittreding van het Verenigd Koninkrijk aangekondigd.

Nieuw referendum

Pro-EU-parlementariërs pleitten al voor een nieuw referendum, omdat de publieke opinie zich de afgelopen tijd tegen Brexit zou hebben gekeerd, vanwege de moeizame onderhandelingen met Brussel.

Farage is er echter van overtuigd dat het Britse volk er achter staat: ‘Wat zeker is, is dat de Cleggs en de Blairs nooit zullen opgeven. Ze zullen blijven zeuren en jammeren tijdens de Brexit-procedure. Daarom is het misschien verstandig om een tweede referendum te houden over het EU-lidmaatschap. Als we een tweede referendum houden, is de vraag voor de komende generatie van de baan.’

Volgens Farage is het vrijwel zeker dat de Britten er dan opnieuw voor zullen kiezen om de Europese Unie te verlaten. ‘Het percentage dat voor Leave zal stemmen, zal veel groter zijn dan de vorige keer. En dan zijn we er voorgoed vanaf. Dan zal Blair eindelijk in totaal duister achterblijven.’

Tot nu toe is Farage de eerste voorstander van Brexit die voor een nieuw referendum pleit.