Verenigd Koninkrijk

Farage voorstander nieuw referendum over Brexit

11 januari 2018

Nigel Farage, die als politiek leider van de United Kingdom Independence Party (UKIP) ijverde voor een Brexit, steunt een nieuw referendum over het verlaten van de Europese Unie. Met dat referendum wil hij de discussie voor eens en altijd beslechten.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. Farage sluit zich hiermee aan bij een aantal prominente Britse oud-politici, zoals Tony Blair en Nick Clegg, die de vraag of het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moet stappen opnieuw willen voorleggen aan de Britse bevolking. Opmerkelijk, omdat voor Farage de buit al binnen is: premier Theresa May stelde op 29 maart afgelopen jaar de artikel 50-procedure in werking. Daarmee is de uittreding van het Verenigd Koninkrijk aangekondigd.

‘Meer steun voor Brexit dan twee jaar geleden’

Farage vindt dat de aanhoudende kritiek op de Brexit moet worden gestopt. ‘Wat zeker is, is dat de Cleggs en de Blairs nooit zullen opgeven. Ze zullen blijven zeuren en jammeren tijdens de Brexit-procedure. Daarom is het misschien verstandig om een tweede referendum te houden over het EU-lidmaatschap. Als we een tweede referendum houden, is de vraag voor de komende generatie van de baan.’ Dit zei Farage in een interview met de Britse tv-zender Channel 5.

Volgens Farage is het vrijwel zeker dat de Britten er dan opnieuw voor zullen kiezen om de Europese Unie te verlaten. ‘Het percentage dat voor “Leave” zal stemmen, zal veel groter zijn dan de vorige keer. En dan zijn we er voorgoed vanaf. Dan zal Blair eindelijk in totaal duister achterblijven.’

Tot nu toe is Farage de eerste voorstander van Brexit die voor een nieuw referendum pleit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.