Iran

Erdogan: ‘Passende’ reactie Rohani tegen protesten

03 januari 2018

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat de Iraanse regering zich alleszins redelijk opstelt tegenover de demonstranten. Vandaag belde Erdogan met zijn Iraanse collega Hassan Rohani, onder meer  over de aanhoudende protesten.

Rohani zou hem hebben gezegd dat hij hoopt dat de aanhoudende demonstraties binnen enkele dagen voorbij zijn. Dat meldt de Turkse krant Hürriyet. Erdogan vindt dat de Iraanse regering zich redelijk heeft opgesteld, en hij benadrukt dat Iran heeft opgeroepen om de wet niet te overtreden. Bij de demonstraties zijn  zeker twintig doden gevallen.

In de laatste week van 2017 gingen duizenden Iraniërs de straat op om te protesteren tegen het islamitische regime, dat sinds de revolutie van 1979 aan de macht is. Er werden leuzen gescandeerd als ‘Dood aan Khamenei’, ‘Weg met de Revolutionaire Garde’, en ‘Wij willen geen islamitische republiek, maar een Iraanse republiek’. Het zijn de eerste openlijke protesten sinds 2009. Nog altijd zijn in diverse steden grootschalige protesten gaande.

Amerika, Groot-Brittannië en Saudi-Arabië

‘De laatste dagen hebben vijanden van Iran verschillende middelen, zoals geld, wapens, politiek en inlichtingen, ingezet om problemen te veroorzaken voor de Islamitische Republiek,’ schrijft ayatollah Khamenei, de Opperste Leider van het land, op zijn eigen website en op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Afshin Ellian over de protesten in Iran
Weg naar vrijheid in Iran is een lange lijdensweg

‘Als het moment daar is,’ zal hij het land toespreken, laat Khamenei weten. Op welke ‘vijanden’ hij doelt, zegt hij niet. Ali Shamkhani, secretaris van de nationale veiligheidsraad, wijst naar Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Saudi-Arabië als de bron van de protesten. ‘De Saudi’s staat een onverwachte reactie te wachten, en zij weten hoe serieus die kan zijn,’ zei Shamkhani volgens het staatspersbureau Tasnim.

Regering wil gemoederen sussen

De Iraanse ambassadeur in Den Haag probeert de gemoederen te sussen. Hij noemt de omvang van de protesten in zijn thuisland ‘beperkt’. Een van zijn woordvoerders verwijst naar de tv-toespraak van president Hassan Rohani, die dit weekend expliciet zei dat Iraniërs het recht hebben om te demonstreren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.