Duitsland

Doorbraak: Merkel en Schulz hebben een deal

12 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Bondskanselier Angela Merkel en SPD-leider Martin Schulz hebben overeenstemming bereikt over een aantal cruciale punten. De eerste horde is genomen, maar een nieuwe regering laat nog op zich wachten.

Vrijdagochtend werd de doorbraak naar buiten gebracht. Merkel en Schulz hielden sinds afgelopen zondag marathononderhandelingen: binnen vijf dagen moest de weg zijn geplaveid voor een nieuw kabinet. Donderdagavond waren de twee partijen, de christen-democratische CDU en de sociaal-democratische SPD, die bij de parlementsverkiezingen allebei zetels moesten inleveren, het nog niet eens. Het werd nachtwerk, maar inmiddels is er witte rook.

SPD mag nog stemmen over akkoord

Dat wil niet zeggen dat de formatie een feit is. Eerst moet Schulz de uitkomst van de onderhandelingen nog voorleggen aan zijn achterban. Stemt die de afspraken weg, dan komen er nieuwe verkiezingen. Het pleit is dus nog niet beslecht. Volgens nieuwssite Politico is het onwaarschijnlijk dat Duitsland voor eind maart een nieuwe regering heeft.

De twee belangrijkste struikelblokken waren de belastingdruk en een nieuw immigratiebeleid. Over de instroom van economische migranten en vluchtelingen was lang geen consensus.

Merkels zusterpartij, de conservatieve Beierse CSU, wil de instroom inperken. De CSU staat op dat punt lijnrecht tegenover de SPD van Schulz, die juist een soepel immigratiebeleid nastreeft en gezinshereniging voor Syrische vluchtelingen sneller wil laten verlopen. Het is nog onduidelijk wat het bereikte compromis precies behelst.

Over de gezinshereniging is fel gediscussieerd. De regering besloot in 2016 dat Syrische vluchtelingen hun gezinnen voorlopig nog niet naar Duitsland kunnen laten komen. Tijdens de migratiecrisis verwelkomde Angela Merkel meer dan een miljoen vluchtelingen. Laten die hun gezin uit het conflictgebied overkomen, dan zal dit opnieuw een grote toestroom naar Duitsland betekenen.

Martin Schulz stort Europa in de ellende, schreef Jelte Wiersma over de SPD-leider 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.