Iran

Khamenei dreigt: ‘Psychotische acties’ Trump niet zonder consequenties

09 januari 2018

De vijanden van Iran hebben gefaald, zegt de Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei dinsdag. ‘En ook in de toekomst zullen jullie falen.’

Hij laat zich op Twitter opnieuw uit over de protesten in zijn land, die volgens hem een poging van westerse mogendheden zijn om de islamitische republiek omver te werpen.

Hij richt zich specifiek tot Amerika, het Verenigd Koninkrijk en ‘anderen die de islamitische republiek van Iran ten val willen brengen’.

Meer dan 1.000 mensen gearresteerd

In de nadagen van 2017 gingen duizenden Iraniërs de straat op om te protesteren tegen het islamitische regime, dat sinds de revolutie van 1979 de macht heeft. Daarbij werden leuzen gescandeerd als ‘Dood aan Khamenei’, ‘Weg met de Revolutionaire Garde’, en ‘Wij willen geen islamitische republiek, maar een Iraanse republiek.’ Het zijn de eerste openlijke protesten sinds 2009. Bij de protesten tegen de sjiitische regering van Iran zijn sinds eind december tenminste 22 mensen omgekomen, en meer dan 1.000 mensen opgepakt.

Musa Ghazanfarabadi, hoofd van het Iraanse Revolutionaire Gerechtshof, waarschuwde vorige week dat betogers het risico lopen op zware straffen. Onder de aanklachten is onder meer moharebeh, een islamitische term voor een ‘misdaad tegen God’, waar in Iran de doodstraf op staat.

De Amerikaanse president Donald Trump, die zich op Twitter achter de demonstranten schaarde, doet aan gewichtigdoenerij voor de media, vindt Khamenei. Hij noemt Trump een ‘zeer onstabiele man’ en dreigt dat zijn ‘extreme en psychotische episodes’ niet zonder consequenties zullen blijven.

Ook Israël krijgt de schuld van protesten

Naast de Amerikanen en Britten, krijgen ook Israël en Saudi-Arabië de schuld van de opstanden. Yossi Cohen, hoofd van de Israëlische inlichtingendienst de Mossad, zei onlangs dat de protesten te wijten waren aan het onvermogen van de Iraanse president Hassan Rohani om de economische en sociale omstandigheden van de bevolking te veranderen, maar zei ook dat de kans dat de regering omver geworpen zou worden gering is. ‘Ook in Iran hebben we ogen en oren,’ aldus de Mossad-chef. ‘We moeten niet te veel hoop hebben, maar ik zou blij zijn met een significante revolutie.’

Hoewel de demonstranten ‘spelen met vuurwerk (sic)’ volgens Khamenei, zegt hij volgens Iraanse staatsmedia wel dat burgers het recht hebben om ‘legitieme zorgen’ te delen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.