Europa

Honderden migranten bestormen Spaanse enclave (video)

07 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Ruim tweehonderd Afrikaanse migranten hebben zaterdag een dubbel hek bestormd bij de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Enkele migranten en een politieagent raakten hierbij gewond.

In de middag forceerden 209 migranten die toegang tot Europa zoeken, het hek, zo liet een vertegenwoordiger van het bestuur van de enclave weten in een statement.

Lees ook dit spraakmakende commentaar van Syp Wynia:

Europa heeft geen Afrikaanse immigranten nodig

De agent die gewond raakte bij het voorval, werd ‘aangevallen door een migrant met een haak die gebruikt werd om het hek op te klimmen,’ staat in het statement. Voor het beklimmen zouden migranten vaker haken gebruiken, of hun schoenen bekleden met spijkers.

De migranten zijn opgenomen in een migranten-detentiecentrum.

Vaak als toegang tot Europa gebruikt

De grens tussen Marokko en de Spaanse enclave bestaat uit twee 6 meter hoge hekken met kruisende stalen kabels ertussen.

Melilla en Ceuta, een andere Spaanse enclave bijna 400 kilometer westwaarts aan de Noord-Afrikaanse kust, worden vaak door Afrikaanse migranten gebruikt als ingangen naar Europa. Het hek is de enige grens tussen Afrika en de Europese Unie.

Recordhoeveelheid migranten komt het land binnen

In de laatste jaren hebben duizenden migranten geprobeerd de 12 kilometer lange grens tussen Melilla en Marokko, of de 8 kilometer lange grens bij Ceuta over te steken door de hekken te beklimmen, langs de kust te zwemmen of zich te verbergen in voertuigen.

Spanje wordt steeds meer het doelwit van Afrikaanse migranten die hun zinnen hebben gezet op het bereiken van Europa. Zo kwam in 2017 een recordaantal van 22.900 mensen het land binnen, berekende het Europese grensagentschap Frontex. Dit is meer dan het dubbele van het aantal in 2016, toen ook al een recordhoeveelheid migranten de grens overstak.

Mobiele telefoonopnames die werden uitgezonden op de Spaanse televisie laten zien hoe de migranten door de straten van Melilla rennen:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.