Oostenrijk

Rutte ‘op één lijn’ met Kurz over Europa

01 januari 2018

Op de eerste dag van het nieuwe jaar is premier Mark Rutte (VVD) in Wenen geweest voor overleg met de nieuwe Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. Rutte woonde op uitnodiging van Kurz het beroemde Nieuwjaarsconcert bij van de Wiener Philharmoniker.

De regeringsleiders spraken onder meer over migratie en de monetaire unie. ‘We hebben een goed gesprek gehad waarin we onder meer hebben vooruitgeblikt op het Oostenrijkse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2018,’ aldus Rutte. Hij zegt dat ze ‘wat Europa betreft op veel punten op één lijn zitten’.

Dit schreef Carla Joosten over Rutte’s PR-momentje met Kurz

‘We willen allebei een Europese samenwerking die concrete resultaten levert, bijvoorbeeld op het gebied van migratie. We willen allebei een sterke monetaire unie, waarvan sterke lidstaten die goed economisch beleid voeren en hun financiële huishouding op orde hebben de basis vormen. En we willen allebei een moderne meerjarenbegroting, die de unie klaarmaakt voor het komende decennium.’ Volgens Rutte markeert de ontmoeting een jaar waarin ze ‘intensief zullen samenwerken’.

Kurz wil af van verdelingssysteem vluchtelingen

Kurz wil het vluchtelingenbeleid van de Europese Unie omgooien. Hij wil af van het systeem van herverdeling van vluchtelingen over de EU-lidstaten. Oostenrijk is het tweede deel van dit jaar roulerend voorzitter van de EU.

De vorige maand gekozen Kurz is met zijn 31 jaar de jongste regeringsleider van de Europese Unie. De voorman van de conservatieve ÖVP heeft een kabinet gevormd met de rechts-populistische FPÖ. De Europese Unie maakt zich ernstige zorgen over deze regeringscoalitie. In een brief van 18 december drukte de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, kanselier Kurz op het hart dat hij een ‘constructieve en pro-Europese rol’ moet blijven spelen in de EU.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.