Jeruzalem

Zijlstra: ‘Geen enkel EU-land verplaatst ambassade’

11 december 2017

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag eensgezind duidelijkheid gegeven over hun standpunt over de positie van Jeruzalem. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft geen enkel land aangekondigd om, zoals als de Verenigde Staten van plan zijn, zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Volgens Zijlstra heeft ook geen enkele lidstaat steun uitgesproken voor het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump. Die kondigde woensdag aan dat hij Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël en daarom de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuist. De verplaatsing neemt zeker drie tot vier jaar in beslag.

Voorafgaand aan het overleg met de Israëlische premier riep Zijlstra Israël maandag al op de uitbreiding van het aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te bevriezen. Dat is volgens hem ‘elke keer weer een stapje terug in het vredesproces. Als we echt tot een eindoplossing willen komen, is het goed als Israël hiermee ophoudt’.

Eerste bezoek Israëlische premier in 22 jaar

Na afloop van het bijna twee uur durende overleg in Brussel liet Zijlstra wel weten dat ‘iedereen het veiligheidsprobleem van Israël ziet’. Over Netanyahu zei de minister dat het positief is dat hij bereid is te onderhandelen.

‘De enige realistische weg is een tweestatenoplossing met Jeruzalem als de hoofdstad van Israël én Palestina,’ vatte EU-buitenlandchef Federica Mogherini het standpunt van de lidstaten maandag samen. Ze veroordeelde aanvallen op Israël en op Joden elders in de wereld. Het is voor het eerst in 22 jaar dat een Israëlische premier naar Brussel kwam. De Palestijnse president Mahmoud Abbas komt volgende maand naar Brussel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.