Brexit

Verhofstadt ruziet met Britten over scheidingsdeal

12 december 2017Leestijd: 2 minuten

De Britse Brexit-minister David Davis heeft de toorn gewekt van Guy Verhofstadt, leider van de Europese liberalen. Davis zei afgelopen weekend dat de deal van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie over de scheidingsvoorwaarden slechts een intentieverklaring is.

Daarmee schenden de Britten het vertrouwen van de EU, waarschuwt Verhofstadt: ‘Ze kunnen een strengere positie van de EU verwachten.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Davis reageerde op geruchten over Noord-Ierland

Davis deed zijn uitspraak zondag, in reactie op vragen van media over Brexit-hardliners die de geruststelling zouden hebben gekregen dat Noord-Ierland niet zonder meer blijft vallen onder EU-wetgeving, een van de punten uit de deal tussen de EU en de Britten.

Daarop zei de Brexit-minister dat het akkoord, over onder meer de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de scheidingsvoorwaarden, meer een ‘intentieverklaring is dan een juridisch bindend document’.

Intenties vertalen naar bindende tekst

Verhofdstadt vindt de uitspraak van Davis ‘onacceptabel’ en verklaart dat de Britse regering zich er onbetrouwbaar mee maakt. Volgens de leider van de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement zullen EU-lidstaten tijdens de top de komende twee dagen een strengere houding aannemen en ‘hardere bewoordingen’ gebruiken bij het opstellen van de richtlijnen voor de volgende onderhandelingsgesprekken. EU-vertegenwoordigers willen koste wat kost voorkomen dat de Britten terugkomen op eerdere afspraken.

‘Het moge duidelijk zijn dat de Europese Raad nu strenger zal optreden. We willen de intenties vertalen naar juridische teksten voordat we naar de volgende fase gaan.’ Volgens Verhofstadt kunnen de Britten van zowel de Europese Raad als van het Europees Parlement een hardere houding verwachten.

De richtlijnen moeten vrijdag aan de EU-regeringsleiders worden gepresenteerd. Uitgelekte versies van het document laten zien dat de toekomstige relatie met de Britten pas van start kan gaan na een EU-top in maart.

Woensdag stemt het Europees Parlement over een conceptversie van de richtlijnen. Ook die versie wordt aangepast om de uitspraak van Davis te veroordelen, en intenties juridisch vast te leggen, voegt Verhofstadt toe aan zijn relaas.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.