terreur

Veel doden bij IS-aanslag op sjiitisch centrum Kabul

28 december 2017Leestijd: 1 minuut

Een zelfmoordaanslag in een overwegend sjiitisch gedeelte van de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft aan 41 mensen het leven gekost. Ook raakten 84 mensen gewond.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag via de eigen propagandadienst Amaq opgeëist, maar gaf er geen bewijs voor. De Taliban liet onmiddellijk na de aanslag al weten er niets mee te maken te hebben.

Aanslag tijdens paneldiscussie

Zowel een sjiitisch cultureel centrum als het Afghan Voice mediabureau werd getroffen door de aanslag.

Het gebeurde tijdens een paneldiscussie in het culturele centrum. Veel studenten waren bij het debat aanwezig. De aanslagpleger blies zichzelf in of bij het complex op. Toen mensen vervolgens naar buiten renden en er hulp arriveerde, gingen nog twee andere explosieven af. Daarbij vielen volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken geen doden.

Sjiieten in Kabul vaak doelwit van IS

De soennitische terroristen van IS – die sjiieten als afvalligen beschouwen – laten ook in Afghanistan geregeld van zich horen, en hebben het vooral voorzien op sjiitische doelwitten. Ook claimde de groep eerder achter de zelfmoordaanslag op een complex van de nationale inlichtingendienst in Kabul te zitten.

De meerderheid van de sjiitische bevolking van Kabul woont in het westen van de stad. Daar voert IS dan ook de meeste aanslagen uit. De Afghaanse regering vreest dat het geweld van IS zal leiden tot een sektarische oorlog tussen soennieten en sjiieten in het land.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.