migratiedeal

Turkije beklaagt zich over ‘trage betaling’ door EU

30 december 2017Leestijd: 2 minuten

Het Turkse ministerie voor Europese Zaken haalde zaterdag uit naar de Europese Unie (EU), vanwege het geld dat Turkije zou krijgen voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Het geld wordt nu niet ingezet om vluchtelingen te helpen, aldus het Turkse ministerie.

Turkije probeert de EU er al geruime tijd van te overtuigen het geld direct in de Turkse staatskas te storten, iets wat de EU weigert. Volgens EU-reglementen moet het geld via hulpinstanties bij de vluchtelingen terechtkomen.

Geld nog niet effectief ingezet

Het Turkse ministerie klaagt erover dat van de 6 miljard euro die is afgesproken in de omstreden migratiedeal van 2015, pas 1,78 miljard is overgemaakt naar de verantwoordelijke ministeries en internationale organisaties. ‘Terwijl Turkije meer dan 30 miljard uit eigen middelen heeft ingezet om Syriërs op te vangen die zich nu al ongeveer zeven jaar in Turkije bevinden, is een substantieel deel van het geld dat de EU heeft beloofd nog niet effectief in het veld ingezet,’ aldus de verklaring.

Van de 1,78 miljard die tot nu toe is overgemaakt, is volgens het Turkse ministerie 1,3 miljard euro naar internationale hulporganisaties gegaan, 270 miljoen euro naar het ministerie van Onderwijs, 120 miljoen naar het ministerie van Volksgezondheid, en 12 miljoen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Erdogan wil banden met EU aanhalen

Maar dat zou er niet toe leiden dat het geld actief wordt ingezet om de Syriërs te helpen. ‘Helaas werkt het betalingsmechanisme van de EU zeer traag,’ klaagt Turkije.

De relatie tussen de EU en Turkije is sinds de totstandkoming van de migratiedeal flink verslechterd. Vorige week gaf de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan dat hij de relatie met de EU wil verbeteren.

Duitsland wekte onlangs de toorn van de Turkse regering door asiel te verlenen aan Turken die zijn gevlucht en worden beschuldigd van betrokkenheid bij de mislukte coup in juli 2016. Ook speelt de diplomatieke rel tussen Turkije en enkele EU-landen vanwege de Turkse campagne voor het referendum over een grondwetswijziging nog altijd een rol.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.