NAVO

Rusland gaat raketten leveren aan Turkije

29 december 2017Leestijd: 1 minuut

Rusland en Turkije hebben een overeenkomst gesloten over de levering van Russische S-400 luchtdoelraketten aan Turkije. Met de deal, waaraan beide landen meer dan een jaar hebben gewerkt, is omgerekend 2,1 miljard euro gemoeid.

De deal is omstreden omdat Turkije lid is van de NAVO. Daarnaast is het Russische materieel niet te integreren in de wapenarchitectuur van de NAVO. De twee landen en het bondgenootschap wilden vrijdag geen commentaar geven op de wapendeal.

Eerder had het hoofd van het Russische staatsconglomeraat dat de systemen bouwt, gezegd dat het gaat om vier raketinstallaties. De eerste daarvan wordt naar verwachting in het voorjaar van 2020 aan Turkije geleverd.

Om de helft van de deal te bekostigen, leent Turkije 79 miljard roebel (1,1 miljard euro) van Rusland, zo bevestigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.