Israël

Moslimlanden: Oost-Jeruzalem nu hoofdstad Palestina

13 december 2017Leestijd: 2 minuten

Ruim 50 islamitische landen hebben op een topconferentie in Istanbul Oost-Jeruzalem tot hoofdstad van Palestina uitgeroepen. Ze roepen de rest van de wereld op dat ook te doen.

De landen stellen ook dat de Verenigde Staten niet langer als bemiddelaar kunnen optreden in het vredesproces tussen Palestina en Israël.

Dat staat in de slotverklaring van de islamitische top die is bijeengeroepen door de Turkse president Erdogan naar aanleiding van de recente Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) telt 57 lidstaten. Naar de top zijn naar schatting twintig regeringsleiders en staatshoofden gekomen. Onder andere Egypte, Saudi-Arabië en de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) stuurden ministers en een onderminister.

‘Palestina moet volwaardig lid worden van VN’

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat hij nu stappen onderneemt om Palestina tot volwaardig lid van de Verenigde Naties te maken. Daarvoor stapt hij naar de Veiligheidsraad van de VN.

In een toespraak eerder op de dag noemde Abbas de erkenning van Jeruzalem ‘een misdaad die toont dat Washington niet langer een rol zou moeten spelen in de vredesgesprekken in het Midden-Oosten’. De Verenigde Staten hebben Jeruzalem volgens hem weggegeven alsof het een Amerikaanse stad betreft. De leidende rol bij de vredesgesprekken moeten volgens hem worden overgenomen door de Verenigde Naties. ‘Jeruzalem is altijd de hoofdstad geweest van Palestina en zal dat ook altijd blijven’, zei Abbas.

Ambassade verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem

Vorige week woensdag maakte Trump bekend dat hij Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël erkent. Door zijn besluit zal de Amerikaanse ambassade worden verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat proces zal mogelijk drie tot vier jaar in beslag nemen. De aankondiging leidde tot grote woede in de Arabische wereld.

Met zijn besluit breekt Trump met het beleid van eerdere presidenten. Die vonden dat erkenning alleen mogelijk was na onderhandelingen met de Palestijnen. Bij een vredesakkoord zou Oost-Jeruzalem dan de hoofdstad van Palestina worden.

Israël bezette in 1967 het Arabische oosten van Jeruzalem. Ambassades in Israël zijn in Tel Aviv gevestigd vanwege de omstreden status van Jeruzalem. Er wonen volgens Israëlische cijfers nog steeds 300.000 Arabieren of Palestijnen in Jeruzalem.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.