Islam

‘Geweld tegen ongelovigen neemt wereldwijd toe’

05 december 2017

Geweld tegen ongelovigen neemt wereldwijd toe. In zeven landen wordt actief gewerkt aan het vervolgen van ongelovigen, vrijdenkers en humanisten. Dat staat in een alarmerend rapport van de non-gouvernementele organisatie International Humanist and Ethical Union (IHEU), een verbond van humanisten.

In 85 landen ondervinden atheïsten nadelige gevolgen van hun levenshouding. Dat meldt de Volkskrant. Het rapport wordt vandaag gepresenteerd in Brussel, tijdens een vergadering van het Europese Parlement. De rechten van afvalligen worden in een groot aantal landen met voeten getreden, ook worden vrijdenkers vervolgd. Opvallend is dat het geweld tegen ongelovigen toeneemt.

Zeven landen vervolgen afvalligen actief

Afgelopen jaar bestraften onder meer Saudi-Arabië en Pakistan afvalligen, ongelovigen en andersdenkenden. Maar ook in India, Maleisië, de Malediven, Mauritanië en Soedan is afvalligheid uit den boze, sterker nog: strafbaar. In deze zeven landen wordt actief gezocht naar afvalligen, om ze vervolgens voor de rechter te slepen.

Zo vindt de Maleisische regering atheïsme een gevaar, en noemde een minister het onlangs nog ongrondwettelijk: ‘Vrijheid van geloof betekent niet dat je ieder ongrondwettelijk geloof kunt aanhangen.’

Er zijn 85 landen waarin mensen worden benadeeld vanwege hun levenshouding. Dat heeft te maken met wetgeving die mensen beperkt in hun vrijheid van godsdienst. In 30 van die landen worden de rechten van atheïsten en andersdenkenden ernstig geschonden, bij 55 is er slechts sprake van een bedreiging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.