Terrorisme

‘Gevaarlijkste jihadist België’ wil heulen met regering

15 december 2017

Een van de meest gezochte Belgische IS-strijders probeert de Belgische regering bewegen tot samenwerking. Tarik Jadaoun beweert te beschikken over cruciale informatie, waarmee ‘Belgische diensten grote zaken kunnen bereiken’. Opmerkelijk is dat Jadaoun dit aanbod pas doet, nu de doodstraf hem boven het hoofd hangt.

Tarik Jadaoun, die zich in Syrië de strijdnaam Abu Hamza Al-Belgiki aanmeette, wil nu de Belgische veiligheidsdiensten verleiden tot een overeenkomst. Hij wil onder meer openbaren welke IS-strijders zich momenteel in de Europese Unie bevinden. ‘Ik weet dat er mannen zijn die zich verstoppen in het Westen,’ zegt hij in een interview met de Belgische VRT.

Nederlanders in Raqqa wisten waarvoor ze kozen, schreef Nikki Sterkenburg eerder

Terrorist riskeert doodstraf

Jadaoun zit vast in Irak, waar hij de doodstraf riskeert. Hij reisde vanuit het Belgische stadje Verviers uit naar IS-gebied, om daar te vechten voor de terreurorganisatie. De stem van Jadaoun is te horen op een video die door IS werd vrijgegeven nadat de terroristische organisatie een aanslag pleegde in België. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen.

Nadat de Iraakse stad Mosul weer in handen van de geallieerden viel, is werd Jadaoun gevangen genomen. Hij is nu in handen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Hoge positie bij IS

De Belgische Syriëganger had waarschijnlijk een hoge positie binnen de terroristische organisatie Islamitische Staat. Maar nu wil hij alsnog zijn excuses aanbieden voor de aanslagen in België en Frankrijk, waarbij tientallen doden vielen.‘Ik hoopte eigenlijk terug te keren om me te kunnen excuseren bij de bevolking die geraakt is door de aanslagen in Frankrijk en België. Ik wil hen uitleggen waarom bepaalde dingen gebeurd zijn.’ Jadaoun wil het liefst naar België, om zijn familie terug te zien.

tarik jadouan

Zelf geeft hij te kennen dat hij vooral verpleger was aan het front. Tijdens zijn verblijf in IS-gebied publiceerde hij meerdere foto’s op Facebook waarop hij zwaarbewapend te zien is.

Lees ook: Polderjihadist Victor Droste is ‘onderweg naar huis’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.