Terreur

IS-aanhangers gearresteerd in Frankrijk en Turkije

29 december 2017

In Frankrijk zijn vorige week twee mensen opgepakt die verdacht worden van het beramen van een aanslag. Het gaat om een 21-jarige man die in de buurt Lyon werd gearresteerd en een vrouw van 19 die bij Parijs werd opgepakt.

De twee arrestaties staan los van elkaar. Volgens de Franse krant Le Figaro waren beiden ‘vastbesloten’ om een aanslag te plegen.

Volgens Franse media hadden ze via sociale media contact met leden van terreurgroep Islamitische Staat en waren ze bereid zelfstandig actie te ondernemen. De man wilde mogelijk militairen aanvallen. De vrouw wilde buiten de hoofdstad toeslaan, waar minder politie aanwezig is.

De twee wordt betrokkenheid bij een terroristische organisatie ten laste gelegd. Ze zitten op dit moment in voorhechtenis.

Opnieuw arrestaties in Turkije

De Turkse politie pakte op de vroege vrijdagochtend ook 29 verdachten op die banden zouden hebben met Islamitische Staat. Antiterreureenheden deden invallen op diverse locaties in de hoofdstad Ankara, zei een bron binnen de politie tegen staatspersbureau Anadolu.

Turkse aanklagers hadden opdracht gegeven om 46 mensen te arresteren. Zij zouden in de meeste gevallen een buitenlandse nationaliteit hebben. Sommige verdachten zouden bezig zijn geweest met voorbereidingen voor een terreuraanslag op nieuwjaarsdag. De politie maakt nog jacht op de andere verdachten.

IS-aanhanger pleegde aanslag in nachtclub rond jaarwisseling

De  Turkse politie pakte in de nacht van woensdag op donderdag al 38 verdachten op die banden zouden hebben met IS. Eenheden van de antiterreurpolitie vielen op diverse plaatsen huizen binnen in de noordwestelijke provincie Bursa.

Een vermeende IS-aanhanger pleegde vorig jaar rond de jaarwisseling een aanslag op een nachtclub in Istanbul. Daardoor kwamen 39 mensen om het leven en raakten vele tientallen personen gewond. De Turkse politie arresteerde later een Oezbeekse verdachte. De rechtszaak tegen de man en tientallen medeverdachten begon eerder deze maand.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.