Jemen

Ex-president Jemen gedood bij bombardementen in Sana’a

04 december 2017Leestijd: 2 minuten

Ex-president Ali Abdullah Saleh van Jemen is maandag gedood tijdens gevechten Sana’a. De Houthi-rebellen bliezen in het centrum van de hoofdstad het huis van Saleh op.

Al snel kwamen de Houthi’s met de mededeling dat de voormalige president  gedood was, maar formele bevestiging was er nog niet. Die kwam even later van de partij van Saleh.

Oproep tot opstand

Saleh was van 1990 tot 2012 president van Jemen, en regeerde met ijzeren hand. Na zijn vertrek in 2012 werd hij opgevolgd door al-Hadi. Hij streed aanvankelijk met de Houthi’s tegen de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië.

Saleh toonde zich echter recentelijk bereid tot gesprekken met de Saudi’s, en zou het Jemenitische volk tijdens een aantal rally’s hebben opgeroepen om in opstand te komen tegen de Houthi-rebellen.

Oplopende spanningen

De spanningen tussen de sjiieten en soennieten lopen weer op in de regio. Saudi-Arabië staat aan het hoofd van een internationale Arabische coalitie die de Houthi’s met straaljagers onder vuur neemt. Bij de bombardementen zijn al veel burgers om het leven gekomen.

In de afgelopen vijf dagen kwamen in de hoofdstad Sanaa al zeker 125 mensen om het leven. Van nog eens 238 mensen staat vast dat ze gewond raakten, meldt het Rode Kruis.

De Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour al-Hadi riep maandag de Jemenieten op zich tegen de Houthi-rebellen te keren na de dood van Saleh. Sprekend voor de Saudische televisiezender Al-Arabiya zei hij dat ‘een nieuw hoofdstuk in de strijd tegen de Houthi’s’ aanbreekt.

De gevechten in Jemen hebben zich inmiddels verder verspreid naar andere provincies zoals Hajjah, meldden de Verenigde Naties (VN). Humanitaire missies binnen Sana’a, met inbegrip van vluchten van en naar de hoofdstad zijn daardoor opgeschort, aldus de VN.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.