Oostenrijk

Ex-ministers roepen op tot boycot ‘nazi-erfgenamen’ FPÖ

29 december 2017

Een groep voormalige Europese ministers luidt de noodklok over de ‘fatale ideologie van de haat’ van de rechtse FPÖ, die sinds kort in de Oostenrijkse regering zit. In een open brief roepen ze op tot een boycot van de partij.

De open brief, die donderdag is gepubliceerd in het Franse dagblad Le Monde, is ondertekend door onder anderen de voormalige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Angel Moratinos, de Franse ex-minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner, en de Canadese ex-premier Kim Campbell.

Kritiek op ‘stilte en apathie’ rond FPÖ

In de brief roepen de politici op tot een boycot van de kabinetsleden van de Oostenrijkse FPÖ. Ze omschrijven hen onder meer als ‘de erfgenamen van het nazisme’, en hekelen de ‘stilte en apathie’ rond de kwestie. Ze roepen Europese leiders op in actie te komen.

‘We mogen hier niet blind voor zijn: de erfgenamen van het nazisme hebben de macht gegrepen in de nieuwe Oostenrijkse regering,’ staat in de brief. ‘We maken ons zorgen omdat we allen worden bedreigd door deze fatale ideologie van de haat’. Vorige week uitten verschillende Europese kopstukken al hun zorgen over de nieuwe Oostenrijkse regering met de FPÖ.

FPÖ op Defensie en Binnenlandse Zaken

Het is een reactie op het feit dat de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) onlangs een coalitie heeft gevormd met de zeer rechtse en eurosceptische FPÖ. De partij draagt zes bewindslieden aan, onder meer op de prestigieuze ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken.

De briefschrijvers roepen Europese leiders op om bijeenkomsten te mijden waar ook ministers van de FPÖ aanwezig zijn, en roepen op tot een boycot van het Oostenrijkse voorzitterschap van de Europese Unie, dat het land zal bekleden tussen juli en december 2018.

De FPÖ slaat terug in de vorm van een verklaring van secretaris-generaal Harald Vilimsky. Hij noemt de brief een ‘overduidelijke manoeuvre’ en een ‘wanhopige poging van verenigd links’ om de nieuwe regering van Oostenrijk een hak te zetten.

Bondskanselier Kurz reisde vorige week naar Brussel voor een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Daar drukte hij beide mannen op het hart dat zijn regering ‘toegewijd’ blijft aan Europa.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.