Griekenland

Erdogan deelt speelgoed uit aan moslimkinderen in Griekenland

08 december 2017

Een dag nadat hij de spanningen met de Griekse regering in Athene flink opvoerde, deelt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan speelgoedauto’s en poppen uit aan kinderen in Griekenland. Hij bracht een bezoek aan de moslimgemeenschap in Komotini, een stadje in het noorden van Griekenland.

Een dag eerder streek hij de Griekse regering tegen de haren in door de suggestie te wekken dat de zo’n 130.000 moslims in de regio worden gediscrimineerd door de overheid.

Aanwezigen schreeuwden ‘leider’ naar Erdogan

‘Wij hebben belangrijke beslissingen genomen om de rechten van onze etnisch Griekse burgers te beschermen, en het is ons recht om hetzelfde gedrag van Griekenland te verwachten,’ sprak Erdogan voor een schreeuwende menigte buiten een school in Komotini. Sommige aanwezigen schreeuwden ‘leider’ terwijl Erdogan langsliep, meldt persbureau Reuters. Ook had zijn assistent een zak met speelgoed, waaronder poppen en speelgoedautootjes, en deelde die uit aan kinderen.

Meer over Erdogans staatsbezoek
Erdogan: ‘Griekse eilanden zijn van ons’

Het is voor het eerst in 65 jaar dat een Turkse president Griekenland aandoet. De bedoeling van het tweedaagse staatsbezoek van Erdogan was om de banden met het buurland aan te halen, maar dat liep toch even anders.

Erdogan wil Griekse eilanden

Naast de sneer over discriminatie, stelde Erdogan donderdag voor om het Verdrag van Lausanne (1923) te herzien. Daarin werd de grens tussen Turkije en Griekenland bepaald. Met de grensbepaling, die na de val van het Ottomaanse Rijk plaatsvond, werden de grenzen van Turkije oostwaarts geschoven. Hierdoor moesten zo’n 1.3 Grieken en 356.000 Turken worden verplaatst van Turkije naar Griekenland en vice versa. De moslimgemeenschap in Thracië, waar ook Komotini ligt, viel niet onder die deal.

Voor de Turkse kust liggen bovendien een aantal onbewoonde eilanden die vallen onder Grieks bestuur, maar Erdogan wil dat bestuur niet langer erkennen. Hij zei vorig jaar al dat Turkije de eilanden ‘heeft weggegeven’ aan Griekenland.

Tijdens een ongewoon botte uitwisseling tijdens de welkomstceremonie op donderdag sloot de Griekse president Prokopis Pavlopoulos elke aanpassing van het verdrag uit. ‘Dit is het fundament van onze vriendschap,’ zei Pavlopoulos. Terloops wees hij zijn gast op het feit dat hij hoogleraar is in de rechten. ‘Dit is niet onderhandelbaar,’ aldus de president, met een norse Erdogan naast hem.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.