Syrië

Erdogan: ‘Assad is terrorist en moet het veld ruimen’

27 december 2017

De Syrische president Bashar al-Assad is een terrorist, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Volgens Erdogan moet Assad eerst van het toneel verdwijnen, voordat er sprake kan zijn van een vredesproces in Syrië.

‘Assad is een terrorist en heeft de staat terreurdaden laten uitvoeren.’ Dat zei Erdogan tijdens een ontmoeting met zijn Tunesische ambtgenoot Beji Caid Essebsi. Volgens de Turkse president is het onmogelijk om te praten over vrede in Syrië zolang Assad in het zadel zit.

‘Is er een toekomst mogelijk met een Syrische president die bijna een miljoen van zijn eigen burgers heeft gedood?’ vraagt Erdogan zich af. ‘Kan het Syrische volk zo’n persoon zien als leider? Want ik wil luid en duidelijk stellen dat Assad een terrorist is, die betrokken is bij staatsterreur.’

Nu IS in Syrië is verslagen, is de vraag wat er in het land moet gebeuren. Rusland en Iran steunen het bewind van Assad en willen terug naar de status quo van voor de burgeroorlog.

Afgelopen maand ontmoetten de Russische president Vladimir Poetin, de Iraanse president Hassan Rohani en Erdogan elkaar in de Russische badplaats Sotsji. De verwachting was dat de drie landen samen zouden optrekken bij het vinden van een oplossing voor Syrië, maar met de harde woorden van Erdogan lijkt dat scenario weer van tafel.

Turkije steunde Assad niet tijdens de burgeroorlog, maar het vreesde wel een machtsuitbreiding van de Koerdische militante tak YPG.

Afgelopen jaar zochten Turkije en Rusland toenadering. Opmerkelijk was de afwezigheid van de partijen die onder leiding van de Verenigde Staten de strijd aanbonden met IS.

Supermacht Iran bereidt nieuwe conflicten voor

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.