Brexit

Juncker en May doorbreken Brexit impasse in blessuretijd

08 december 2017Leestijd: 2 minuten

Witte rook in Brussel: de Britten en de EU hebben ‘voldoende voortgang’ geboekt om te praten over een handelsverdrag. Dat werd vrijdagochtend bekendgemaakt door de Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. May heeft te elfder ure een akkoord uit het vuur weten te slepen over de Noord-Ierse grens.

Eerder deze week werd een akkoord tussen de Britten en de Europese Unie nog geblokkeerd door de Noord-Ierse partij DUP. May moest terug naar Londen om de Noord-Ieren alsnog aan boord te krijgen. Dat is gelukt. Na een nacht onderhandelen in Brussel, kwam ze even voor achten naar buiten voor een persverklaring, samen met Juncker.

In de verklaring stelt May dat er genoeg vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen om te spreken over de toekomstige relatie tussen de EU en de Britten. ‘Dit is in het belang van het gehele Verenigd Koninkrijk,’ aldus May. Eerder deze week was er al consensus over de Brexit-rekening: de Britten komen hun verplichtingen tegenover de Europese Unie na.

Geen harde grens in Ierland

In Ierland zal er geen harde grensbewaking zijn na de Brexit. Dat was een van de eisen van de Europese Unie, waar vooral de Ieren zich zorgen om maakten. Daarnaast zullen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen, hun rechten behouden. Ze kunnen dus blijven werken in het Verenigd Koninkrijk. Dat is andersom ook zo: Britten behouden hun burgerrechten in de Europese Unie.

‘Doorbraak hard nodig’

Ook Jean-Claude Juncker is erg tevreden over de resultaten van de onderhandelingen. ‘We hebben de doorbraak geforceerd die we nodig hadden,’ zegt Juncker, en benadrukt dat het compromis ook door de Britse regering wordt gesteund. ‘De uitkomst is natuurlijk een compromis,’ zegt de voorzitter van de Europese Commissie, die over May zegt dat ze haar woord heeft gehouden.

Volgende week moeten de regeringsleiders hun zegen geven aan het staande akkoord. Dit gebeurt  tijdens de vergadering van de Europese Raad.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Brexit-akkoord: toekomst Nederland in EU ligt op tafel, lees hier het commentaar van Jelte Wiersma

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.