‘Brexit-akkoord kan model staan voor relatie EU met Turkije’

26 december 2017Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van de Britse premier May en de Turkse president Erdogan tijdens een NAVO-top in Brussel - Foto: AFP

Er ligt nog geen volwaardig akkoord over hoe de toekomstige relatie tussen de Britten en de Europese Unie er na Brexit uit komt te zien, maar toch ziet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel dat akkoord als model voor gelijksoortige relaties met landen als Turkije en Oekraïne.

Gabriel benadrukt dinsdag tegenover de Westdeutsche Allgemeine Zeitung dat hij die twee landen de komende jaren geen volwaardig lid ziet worden van de EU. ‘Daarom moeten we over alternatieve vormen van een nauwere samenwerking nadenken,’ aldus de Duitse minister.

Wel eerst hervormingen doorvoeren

‘Als we een slim akkoord met Groot-Brittannië voor elkaar krijgen, dat de betrekkingen met Europa na Brexit regelt, kan dat een model zijn voor andere landen.’ Hij noemt daarbij Oekraïne en Turkije als voorbeeld. Voor Turkije specifiek ziet hij een ‘nieuwe, nauwere vorm van de douane-unie’ voor zich.

Kleine kanttekening: Turkije zou de nodige hervormingen moeten doorvoeren voordat een nauwere samenwerking wordt nagestreefd, zegt Gabriel. Hij doelt daarbij op de alsmaar verslechterende mensenrechtensituatie en persvrijheid in het land. Gabriel is naar eigen zeggen wel ‘verheugd’ dat Turkije onlangs een aantal Duitse burgers heeft vrijgelaten die om politieke redenen waren opgepakt.

Zorgen over opgesloten journalisten

Wel maakt hij zich nog zorgen om de Duits-Turkse journalist van Die Welt Deniz Yücel, die nog altijd in de cel zit. De Turkse autoriteiten arresteerden hem op 14 februari tijdens een arrestatiegolf in de nasleep van de mislukte coup in juli vorig jaar. Hij wordt beschuldigd van het verspreiden van terreurpropaganda, een aanklacht die veelal wordt gebruikt om journalisten op te sluiten.

Voor Oekraïne geldt volgens Gabriel dat er een aantal juridische en economische hervormingen, vooral met betrekking tot corruptiebestrijding, moeten worden doorgevoerd voordat nauwere samenwerking mogelijk is.