#Catalonië

Catalonië: stemmen te midden van intimidatie

21 december 2017Leestijd: 1 minuut

Vandaag is weer een nieuwe slag in de confrontatie tussen Catalaanse separatisten en de regering in Madrid: de Catalanen stemmen voor een nieuwe regionale regering.

De verkiezingen zijn opgelegd omdat Madrid het regionale parlement ontbond. De grote vraag is nu of de voorstanders van onafhankelijkheid van de rijke regio een meerderheid zullen halen. Zo ja, dan geldt dat als een nederlaag voor de regering van premier Mariano Rajoy en zal de roep om afsplitsing luider worden.

Bespuugd

Javier cercas‘De toestand hier is verziekt. Catalonië is ­verdeeld tot op het bot,’zegt schrijver Javier Cercas. Lees hier het hele interview.

Intussen klagen inwoners van Catalonië die helemaal niet voor afscheiding zijn dat ze worden geïntimideerd.

De veelgeprezen schrijver Javier Cercas zegt in het Kerstnummer van Elsevier Weekblad dat hij op straat is bespuugd en uitgescholden omdat hij openlijk kritisch is over de doelen van de onafhankelijkheidsbeweging. Zo erg dat hij en zijn familie overwogen te verhuizen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.