Duitsland

Wordt ‘Jamaica-coalitie’ het Waterloo van Merkel?

19 november 2017

Zondagavond zes uur. De deadline voor de coalitiebesprekingen in Duitsland nadert met rasse schreden. Een doorbraak in de formatie van de zogeheten Jamaica-coalitie van CDU, FPD en de Groenen is hard nodig. Na maanden onderhandelen moet vandaag de beslissing vallen, anders dreigt instabiliteit in het machtigste EU-land.

Vandaag is de dag van de waarheid voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Als de huidige onderhandelingen vandaag niet lukken, moet er gezocht worden naar een geschikt alternatief. De vicevoorzitter van de liberale FPD stelt de deadline van de onderhandelingen op zondagavond, anders is het over en uit.

Volgens de Duitse krant Bild is het erop of eronder. Als de besprekingen vandaag geen vooruitgang boeken, kan dit leiden tot grote instabiliteit in Duitsland. Ook het leiderschap van Angela Merkel staat ter discussie. Volgens een peiling van Die Welt vindt 61 procent van de Duitse bevolking dat de positie van Merkel onhoudbaar is, als deze onderhandelingen mislukken.

Migratie en klimaat: twee struikelblokken

De grote struikelblokken in de onderhandelingen zijn het klimaatbeleid en het immigratiebeleid. In beide gevallen is het voor de CDU en de FDP moeilijk om met de Groenen tot een vergelijk te komen. De Groenen willen bijvoorbeeld het maximumaantal vluchtelingen instellen op 200.000; vooral voor de FDP wordt dat niet als reëel gezien.

Als de besprekingen van dit weekend geen coalitie opleveren, moet er worden gezocht naar een nieuwe oplossing. Dat kan door het uitschrijven van nieuwe verkiezingen, waarmee Merkel haar eigen leiderschap opnieuw ter discussie stelt, of het vormen van een minderheidsregering. In naoorlogs Duitsland is dat een novum.

Problematisch is dat de sociaal-democraten van Martin Schulz niet willen meewerken aan een nieuwe coalitie met de CDU. De SPD verloor de verkiezingen voor de Bondsdag en wil zich nu herijken. De rechts-nationalistische AfD, die voor het eerst is vertegenwoordigd in de Bondsdag, wordt niet gezien als een reëel alternatief.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.