Wat gebeurt er in Zimbabwe? Dit weten we tot nu toe

14 november 2017Leestijd: 2 minuten
De Zimbabwaanse legerleider Constantino Chiwenga, die beschuldigd wordt van landverraad - Foto: AFP

Onrust in Zimbabwe, maar wat er precies gebeurt is nog altijd niet helemaal duidelijk. Geruchten gaan over een mogelijke coup, nadat er zeker vijf tanks voor het presidentiële paleis in Harare arriveerden.

De regerende Zanu-PF-partij heeft Constantino Chiwenga, de hoogste generaal van het leger, in ieder geval beschuldigd van landverraad, nadat hij dreigde in te grijpen na het ontslag van de Zimbabwaanse vicepresident Emmerson Mnangagwa vorige week.

Opruiende opmerkingen van legerleider Chiwenga

Chiwenga zei dat ‘het leger niet zal aarzelen om in te grijpen om onze revolutie te beschermen’. Ook klaagde hij dat regeringspartij Zanu-PF is gekaapt door mensen die niet hebben gevochten in de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog. De spanningen tussen het Zimbabwaanse leger en de Zanu-PF-partij en president Robert Mugabe lopen de laatste tijd hoog op. De partij laat in een verklaring weten dat Chiwenga’s uitlatingen ‘duidelijk zijn georkestreerd om de nationale vrede en stabiliteit te verstoren’, en om een ‘oproer te veroorzaken’.

Chiwenga, zeer populair onder militairen, sprak zich eerder uit tegen het besluit van Mugabe om Mnangagwa te ontslaan. Hij leek eerder favoriet om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Met zijn val lijkt de weg vrijgemaakt voor Mugabe’s vrouw Grace om hem op korte termijn op te volgen als president. De 52-jarige Grace ligt goed bij de machtige jongerenbeweging van de partij, maar is minder populair onder veteranen van de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog. Die strijders genoten eerder een bevoorrechte positie binnen de Zanu-PF, maar moeten steeds vaker wijken.

Speculaties over coup, maar niet meer dan dat

De aanwezigheid van gepantserde legervoertuigen in Harare leidde tot speculatie over de plannen van de militairen. Was er een staatsgreep ophanden?

Het bleef daarna echter rustig in de Zimbabwaanse hoofdstad. Voor zover bekend stuurde het leger geen manschappen naar de staatsomroep of andere strategische locaties.

Mugabe is al 37 jaar aan de macht en regeert het land met ijzeren hand. Hij is de enige president die Zimbabwe ooit heeft gekend. De onvrede onder de bevolking lijkt echter toe te nemen, met name vanwege de steeds krimpende economie.