Paradise papers

Snel onderzoekt 4.000 deals tussen fiscus en bedrijven

08 november 2017Leestijd: 2 minuten

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel gaat een onderzoek instellen naar 4.000 belastingafspraken die de fiscus heeft gemaakt met multinationals. Aanleiding voor dit onderzoek is een belastingafspraak met multinational Procter & Gamble (P&G). Daarbij liep de Nederlandse schatkist miljoenen mis. ‘Niet acceptabel’, vindt Snel.

De staatssecretaris komt begin volgend jaar met een rapport over belastingafspraken. Ook wordt het toezicht op belastingdeals verscherpt. Het onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van een afspraak die gemaakt is met P&G.

‘Nederland liep 169 miljoen mis’

Trouw onthulde dinsdag – uit de zogeheten Paradise Papers – dat P&G voor 676 miljoen euro via Nederland kon doorsluizen naar de Kaaimaneilanden. Hiermee liep Nederland 169 miljoen euro belastinggeld mis. Opmerkelijk is dat deze manoeuvre niet voldeed aan de Nederlandse belastingrichtlijnen.

De belastingafspraken die de Belastingdienst met grote bedrijven maakt, blijven doorgaans geheim. Dat is enerzijds gunstig voor het vestigingsklimaat. Bedrijven weten van tevoren wat ze aan belasting moeten afdragen. Aan de andere kant is door de Tweede Kamer niet te controleren wat voor deals de overheid maakt.

‘Belastingontwijking aanpakken’

Er bestaan wel richtlijnen voor deze ‘belastingrulings’, maar daaraan werd bij de deal met P&G niet voldaan. Menno Snel, de nieuwe staatssecretaris van Financiën, laat de belastingdienst aan de slag gaan met de Paradise Papers om informatie over belastingontwijking te achterhalen. Volgens Snel wil het kabinet een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven creëren, maar tegelijkertijd ook belastingontwijking aanpakken.

Snel wil paal en perk stellen aan ‘de situatie dat firma’s zich alleen op papier in Nederland vestigen om belastingvrij miljoenen te kunnen rondpompen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.