Brussel

Rellen en plunderingen na WK-plaatsing Marokko

12 november 2017Leestijd: 2 minuten

Bij rellen in het centrum van Brussel zijn laat op zaterdagavond 22 agenten gewond geraakt en enkele auto’s in brand gestoken en winkels geplunderd. De rellen ontstonden nadat Marokko zich in een wedstrijd tegen Ivoorkust had geplaatst voor het WK Voetbal in Rusland, volgend jaar. Ook in Nederlandse steden was het onrustig.

Belgische media melden dat mensen zich in de Stalingradlaan in het zuiden van het Brusselse centrum verzamelden om de Marokkaanse overwinning te vieren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Etalages ingeslagen, winkels geplunderd

Ze trokken naar het Beursplein waar de viering uit de land liep en naar schatting driehonderd relschoppers slaags raakten met de politie. Ze staken ook voertuigen in brand, sloegen etalages in en plunderden winkels, schrijft VTM Nieuws. Er zijn geen arrestaties verricht. De Brusselse politie heeft beelden van bewakingscamera’s opgevraagd om plunderaars aan te kunnen houden. De jongeren vernielden grote delen van de in aanbouw zijnde kerstmarkt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook in de grote steden in Nederland gingen Marokkanen de straat op om de WK-plaatsing van Marokko te vieren. In Den Haag greep de Mobiele Eenheid in toen agenten op de Hoefkade en Vaillantlaan werden bekogeld. Kort na de wedstrijd was het in Den Haag ook al even onrustig, toen er voorwerpen naar de politie werden gegooid. Maar volgens een woordvoerder van de politie in de Hofstad keerden de rust en feeststemming toen snel terug. In Amsterdam verzamelden veel feestvierders zich op het Mercatorplein en in Rotterdam gingen veel mensen de straat op rond het Hofplein en de Coolsingel.

Ook in Amsterdam grimmiger

In Rotterdam gaf de politie het advies aan automobilisten om het centrum te mijden wegens de feestvierende voetballiefhebbers. ‘Zoek een alternatieve route,’ was daar het advies. In Amsterdam staken feestvierders vuurwerk af, reden veel toeterende auto’s en lag door de drukte het tramverkeer korte tijd stil.

Naarmate de avond vorderde, werd het ook in de hoofdstad grimmiger, meldt de lokale zender AT5. De ‘feestgangers’ gooiden met vuurwerk naar politieauto’s en er werd een cameraman belaagd. Agenten probeerden de aanwezigen van het plein weg te krijgen. Rond 23.45 uur stroomde het plein langzaam leeg.