Catalonië

Puigdemont geeft zichzelf aan in België

05 november 2017

De ontslagen Catalaanse leider Carles Puigdemont en vier van zijn ministers hebben zich zondagochtend aangegeven bij de Belgische politie. Dat gebeurde op vrijwillige basis.

Ze worden zondagmiddag gehoord door een onderzoeksrechter, meldt een woordvoerder van het Brusselse federaal parket. De rechter heeft dan 24 uur om over het vervolg te beslissen, aldus de Belgische krant De Morgen.

Op basis van het Europese arrestatiebevel kan de Belgische rechter-commissaris beslissen om de arrestatie te bevestigen of te weigeren. Ook zou hij kunnen besluiten de vijf Catalaanse politici op borgtocht vrij te laten. Justitie verwacht op zijn vroegst om 21 uur zondagavond met een beslissing te komen.

‘Geen eerlijk proces’ in Spanje

De Belgische justitie ontving vrijdag het Europese arrestatiebevel dat een Spaanse rechter uitvaardigde tegen Puigdemont. Hij was naar België gevlucht en kwam donderdag niet opdagen in de rechtbank in Madrid, waar de verhoren begonnen in verband met de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië. Naar eigen zeggen vluchtte Puigdemont naar België omdat hem in Spanje geen eerlijk proces wacht.

Tegen Puigdemont en vier van zijn voormalige kabinetsleden die met hem naar België reisden, is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Ze worden allemaal beschuldigd van opruiing, misbruik van publieke middelen en van rebellie. De Spaanse regering onder leiding van premier Mariano Rajoy ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid.

Diplomatieke spanningen

Puigdemont gaf zaterdag al aan wel mee te willen werken aan een onderzoek als dit gedaan wordt door Belgische justitie. Volgens Puigdemont is de Spaanse justitie gepolitiseerd. Hij wil alleen meewerken aan ‘echte rechtspraak’.

Spanje wil Puigdemont zelf berechten. De kwestie roept spanningen op, omdat Spanje de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie ziet als een interne aangelegenheid. De Belgische regering klaagde eerder dat de Spaanse politie excessief geweld gebruikte bij het verhinderen van het illegale onafhankelijkheidsreferendum, op 1 oktober. Bij dat referendum vielen honderden gewonden in confrontaties tussen de politie en de Catalanen.

De procedure rond de eventuele uitlevering van Puigdemont door België aan Spanje kan honderd dagen duren. Ook geeft Puigdemont aan beschikbaar te zijn voor de nieuwe verkiezingen van het Catalaanse regioparlement. Die verkiezingen werden vorige week door de Spaanse regering uitgeschreven en worden op 21 december gehouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.