Groot-Brittannië

Paleisrevolutie tegen May komt rap dichterbij

12 november 2017

Veertig parlementsleden van de regerende Conservatieve Partij hebben een brief ondertekend waarin ze het vertrouwen opzeggen in de Britse premier Theresa May. Met acht stemmen meer is het mogelijk om de partijleider te dwingen om af te treden.

Mocht dat het geval zijn, dan wordt de nieuwe partijleider ook direct de premier van Groot-Brittannië. Nieuwe verkiezingen zijn daarvoor niet nodig, meldt de Sunday Times zondag.

May krijgt de schuld van stroef Brexit-proces

De Conservatieven verloren hun absolute meerderheid in het Lagerhuis tijdens de parlementsverkiezingen in juni dit jaar. Dat was een forse klap in het gezicht van May, omdat zij deze stembusgang juist had uitgeschreven om een stevig mandaat te bemachtigen. Op die manier zou zij ook gesterkt naar Brussel kunnen afreizen voor de Brexit-onderhandelingen met de Europese Unie. Maar juist die onderhandelingen verlopen uiterst moeizaam. Dat wordt haar aangerekend.

De Britse premier ligt vanwege alle chaos in haar land vrijwel voortdurend onder vuur. De laatste weken sijpelen steeds meer berichten naar buiten over partijgenoten die het vertrouwen in May hebben verloren.

In de soep gelopen speech

De kritiek zwol recent opnieuw aan na de wanordelijk verlopen speech van May op de jaarlijkse conferentie van de Conservatieve partij, waarin ze werd onderbroken door een komiek met een ontslagbrief. Ook had ze last van hoestbuien. Die speech had haar leiderschap juist moeten onderstrepen, maar dat lukte geenszins in de ogen van haar critici.

Ook het opstappen van twee ministers hebben haar gezag aangetast. Woensdagavond werd de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Priti Patel, gedwongen om haar aftreden bekend te maken. Ze zou tegen May hebben gelogen over contact met Israëlische politici. Vorige week woensdag werd Michael Fallon, de Britse minister van Defensie, uit het kabinet gebonjourd omdat hij werd beschuldigd van seksuele intimidatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.