Leger zit in zijn maag met afgezette Mugabe

16 november 2017Leestijd: 2 minuten
Robert en Grace Mugabe. Foto:AFP

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe verzet zich tegen pogingen om hem tot aftreden te bewegen. Hij vindt zichzelf de enige legitieme leider van Zimbabwe, zegt een bron bij de inlichtingendiensten.

Mugabe, zijn echtgenote Grace en ten minste twee prominente politieke bondgenoten van de presidentsvrouw staan naar verluidt onder huisarrest in de hoofdstad Harare. Zij eisen dat de 93-jarige leider de mogelijkheid krijgt om zijn ambtsperiode uit te zitten.

Een katholieke priester zou bemiddelen tussen Mugabe en de strijdkrachten, die feitelijk sinds woensdag de macht hebben overgenomen, maar ontkennen dat er sprake is van een coup. Het leger zou Mugabe, die al 37 jaar aan de macht is, in staat willen stellen om op een waardige manier op te stappen.

Lees hier de duidende column van René van Rijckevorsel: 

 

>> Zimbabwe: bezegelde China lot van Robert Mugabe?

Verzet is probleem voor leger

Mugabes weigering om publiekelijk af te treden, is volgens twee ingewijden een probleem voor het leger, dat zo snel mogelijk een overgangsregering wil installeren. De militairen zitten naar verluidt niet te wachten op een botsing met het regionale samenwerkingsverband SADC.

Het leger nam deze week de staatstelevisie over en plaatste Mugabe onder huisarrest. De ingewijden, die anoniem willen blijven, claimen dat de voorbereidingen voor die operatie al weken eerder waren gestart. Het plan zou versneld zijn uitgevoerd omdat de Zimbabwaanse leider plots zijn vicepresident Emmerson Mnangagwa had ontslagen.

Achter de schermen stond vertrek al lang vast

Er zijn meer aanwijzingen dat politici en militairen al langer voorbereidingen troffen voor een toekomst zonder Mugabe. Persbureau Reuters zag inlichtingenrapporten in die erop wijzen dat Mnangagwa, legerfunctionarissen en oppositieleden al ruim een jaar om de tafel zitten.

Oppositiebronnen beweerden eerder tegenover het Britse dagblad The Guardian dat Mnangagwa na het vertrek van Mugabe aantreedt als nieuwe president. Oppositieleden zouden vervolgens topfuncties in de nieuwe regering krijgen toegeschoven, zoals het vicepresidentschap.

Inmiddels is ook oppositieleider Morgan Tsvangirai volgens zijn woordvoerder teruggekeerd naar Zimbabwe. De politicus onderging in het buitenland medische behandelingen, maar is sinds woensdagavond in Harare.