Madsen komt weer met andere verklaring over dood Wall

01 november 2017Leestijd: 2 minuten
Kim Wall. Foto:AFP

De Deense uitvinder Peter Madsen komt weer met een andere verklaring over de dood van de Zweedse journalist Kim Wall. Volgens zijn advocaat heeft Madsen geen idee hoe de vrouw is overleden.

De advocaat beschuldigt de politie ervan eerdere verklaringen van Madsen verkeerd te hebben weergeven. De Deense politie meldde maandag dat de Deen had verklaard dat Wall was overleden door een koolmonoxidevergiftiging in de duikboot, terwijl hij buiten was.

‘Ik was aanwezig tijdens het politieverhoor. Ik heb de hele verslag gelezen. En op geen enkel moment heeft hij gezegd dat hij weet waarom ze stierf,’ zegt zijn advocaat Betina Hald Engmark op TV2.

In stukken gesneden

Maandag werd ook bekend dat Madsen toegaf dat hij het lichaam van Wall in stukken heeft gesneden. Die verklaring wordt niet door de advocaat weerlegd.

Madsen wordt ervan verdacht de journalist te hebben vermoord toen die bij hem op bezoek was op zijn duikboot. Eerst beweerde hij dat hij haar aan wal had gezet. Later zei hij dat ze een zwaar luik op haar hoofd had gekregen en hij haar daarna een zeemansgraf had gegeven. De politie geloofde dit niet, omdat haar schedel intact was. Onderzoek op haar lichaam wees uit dat ze zeker vijftien keer met een mes is gestoken. DNA van Wall werd onder Madsens nagels, op zijn nek en in zijn gezicht aangetroffen. Ook bleek de duikboot UC3 Nautilus – met daarin  mogelijk DNA-sporen van de journalist – opzettelijk tot zinken te zijn gebracht.

Interview met Madsen

Wall werd op 11 augustus als vermist opgegeven toen ze niet terugkwam van een interview met Madsen. Haar naakte romp werd op 21 augustus gevonden in een baai bij Kopenhagen. Op 6 oktober werden ook haar hoofd en ledematen gevonden in een verzwaarde tas. Zes dagen later werd een zaag gevonden die mogelijk zou zijn gebruikt om haar lichaam in stukken te zagen.

Madsen (46) blijft vrijwillig twee weken langer in voorarrest, liet zijn advocaat maandag weten. Eigenlijk zou de rechter zich dinsdag over verlenging buigen.

Gewurgd en onthoofd

Op de harde schijf van Madsens computer troffen rechercheurs eerder filmpjes aan waarin is te zien hoe vrouwen op gruwelijke wijze worden vermoord, door wurging en onthoofding. Volgens een politiefunctionaris gaat het onderzoeksteam ervan uit dat de moorden in de filmpjes echt zijn. Volgens Madsen hebben anderen de beelden op zijn computer gemanipuleerd.

Zweedse en Deense rechercheurs lieten op 10 oktober weten dat ze oude zaken heropenen die overeenkomsten vertonen met de dood van Wall. In het bijzonder kijken ze naar de onopgeloste moord op een 22-jarige Japanse toerist. Haar romp werd in 1986 in de haven van Kopenhagen gevonden.

Ook zaken in Zweden onder de loep

Ook in de Zweedse provincie Skåne worden zaken waarbij lichamen in stukken zijn gesneden, opnieuw bekeken. De politie onderzoekt of het DNA van Madsen een match met deze oude zaken oplevert. In het gebied zijn in totaal 120 moorden onopgelost.

De zaak komt voor de rechter op 8 maart volgend jaar.