Brussel

Macron wil ‘machtigste vrouw EU’ als opvolger Juncker

14 november 2017Leestijd: 2 minuten

De Franse president Emmanuel Macron heeft iemand in het vizier die Jean-Claude Juncker moet opvolgen. De Luxemburger neemt in 2019 afscheid als voorzitter van de Europese Commissie.

Macron heeft zijn zinnen gezet op de Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging), schrijft de website POLITICO.

Vestager zou er wel oren naar hebben

De Franse president hoopt de Deense, die ook wel ‘de machtigste vrouw van de EU’ wordt genoemd, te overtuigen zich kandidaat te stellen voor de job. Vestager zou er zelf wel oren naar hebben, dat wil zeggen: ze vindt het een interessant idee. Macron heeft al een paar mensen geïnformeerd over zijn voorkeur, onder wie Joseph Daul, zegt een official uit het Europees Parlement.

Daul is sinds 2013 de voorzitter van de EVP, de Europese christendemocraten, en dus een invloedrijk man. Het is evident dat Macron belangstelling heeft voor de liberale Vestager, zegt Pieyre-Alexandre Anglade, een lid van Macrons En Marche in het Franse parlement.

Steun van Franse president helpt behoorlijk

Hij somt op waarom de man in het Elysée het zo ziet zitten: ‘Vestager levert uitstekend werk, ze is uitgesproken pro-EU, ze is een vrouw en ze is succesvol op de onderwerpen die Macron aan het hart gaan.’ Maar de Franse president, die zich niet heeft aangesloten bij een dominante Europese familie, kan mogelijk ook nog een andere liberale politicus steunen, bijvoorbeeld Guy Verhofstadt, aldus POLITICO. Macron beslist niet wie de opvolger van Juncker wordt, maar steun van de machtige Franse president helpt natuurlijk wel. De Frans-Duitse as is dominant in de Unie.

De 49-jarige Vestager zit op de post Mededinging en schroomt niet om megabedrijven forse boetes op te leggen vanwege machtsmisbruik. De Deense geldt als een daadkrachtig bestuurder. Na zeven jaar onderzoek van de Europese Commissie kreeg Google eind juni een recordboete van 2,4 miljard euro. Het Amerikaanse techbedrijf trok zijn eigen vergelijkingsdienst Google Shopping voor bij zoekresultaten. Eerder werden ook Apple en Facebook de oren gewassen. Vestager was ook minister van Economische en Binnenlandse Zaken en vicepremier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.