terreur

‘Honderden IS-terroristen uit Raqqa ontsnapt onder geheime evacuatiedeal’

13 november 2017

Honderden gevaarlijke leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en hun gezinnen hebben uit Raqqa kunnen ontsnappen dankzij een geheime deal van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de Syrische militie die deel uitmaakte van het Raqqa-offensief. De terroristen, veelal zwaarbewapend, konden vorige maand zo ontkomen uit het omsingelde terreurbolwerk van IS.

De geheime deal werd ontdekt door BBC. Via de heimelijke evacuatie konden ook Europese IS-strijders – mogelijk ook Nederlanders – veilig de stad verlaten. Het zou onder toeziend oog van de internationale coalitie tegen IS geleid door Amerika en de Koerdische strijdkrachten zijn gebeurd.

Vrachtwagenchauffeurs werden betaald om terroristen te vervoeren

De Britse omroep sprak onder meer met Syrische vrachtwagenchauffeurs die voor de geheime evacuatie werden ingehuurd. Ze zouden duizenden dollars aan zwijggeld hebben gekregen. Toch besloten ze hun verhaal te doen, toen de betaling te lang op zich liet wachten. De chauffeurs wisten naar eigen zeggen van tevoren niet dat ze zwaarbewapende jihadisten moesten vervoeren.

De verhalen van de chauffeurs zijn redelijk schokkend. Zo zou een aantal jihadisten bomgordels hebben gedragen en gedreigd zichzelf op te blazen als iemand ze onderweg zou arresteren. Ook zouden Europese terroristen de chauffeurs onderweg hebben gemarteld.

Het konvooi zou midden oktober Raqqa hebben verlaten, en zou uit zo’n 50 vrachtwagens hebben bestaan, dertien bussen en meer dan 100 voertuigen van IS, verklaren getuigen tegenover BBC. Sommige jihadisten zouden hebben beloofd spoedig terug te komen in Raqqa.

Meer terroristen ontsnapt dan gedacht

De deal werd opgesteld door plaatselijke ambtenaren, die daar vooral strijdkrachten mee wilden sparen en snel een einde wilden maken aan de aanhoudende bombardementen in de Syrische stad. Maar uiteindelijk bleken veel meer terroristen uit Raqqa te kunnen ontsnappen dan aanvankelijk werd gedacht.

Het was niet de bedoeling dat de deal zou worden geopenbaard, maar de BBC sprak met getuigen en kreeg uiteindelijk erkenning van de plaatselijke autoriteiten dat er inderdaad zo’n 250 IS-leden en 3.500 familieleden Raqqa veilig hebben kunnen verlaten.

Ook de Amerikaanse kolonel Ryan Dillon, woordvoerder van de internationale coalitie, reageert: ‘We wilden niet dat er iemand vertrok, maar dit gaat terug tot het hart van onze strategie: met en via lokale strijders in de regio. Het is aan de Syriërs. Zij zijn degenen die op de grond vechten en sterven, dus zij mogen beslissingen nemen met betrekking tot de operaties.’

De meeste ontsnapte terroristen zitten nog altijd verspreid over Syrië, maar sommigen zijn al in Turkije gesignaleerd. Gevreesd wordt dat ze hun weg maken naar Europa. Volgens getuigen zouden er in ieder geval Franse jihadisten in de groep hebben gezeten, en andere Europeanen van wie ze de taal niet goed konden plaatsen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.