Duitsland

Hoe laatste RAF-leden steeds weten te ontkomen

13 november 2017Leestijd: 2 minuten

Opnieuw zijn beelden opgedoken van leden van de RAF, de Duitse terreurbeweging die vooral actief was in de jaren zeventig en tachtig. Op een video die de Duitse politie vrijgaf, is te zien hoe twee leden een supermarkt proberen te overvallen.

Al bijna een kwart eeuw lukt het de laatste drie overgebleven leden van de Rote Armee Fraktion (RAF), Ernst-Volker Staub (63), Burkhard Garweg (49) en Daniela Klette (59) uit handen van de politie te blijven. Hoe krijgt het drietal dat voor elkaar?

Op de vrijgegeven beelden is te zien hoe Staub en Garweg op 7 mei 2016 overdag een supermarkt in de Duitse stad Hildesheim binnenlopen. Te midden van het winkelende publiek beginnen zij met een wapen te zwaaien. Omdat de overval mislukt, druipen ze teleurgesteld af.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Met het openbaar vervoer

Justitie heeft ook beelden vrijgegeven van Staub en Garweg die in Osnabrück de bus nemen. Vermoedelijk zijn de drie geregeld in deze Duitse stad, en in Bielefeld en Porta Westfalica geweest.

De drie RAF-leden worden verdacht van negen overvallen in Duitsland, meldt De Telegraaf. Vorig jaar juni werd bij een zeer gewelddadige overval met een antitankwapen op een geldwagen in het stadje Cremlingen meer dan 100.000 euro buitgemaakt. De politie denkt dat het drietal hiervoor verantwoordelijk is.

De Duitse en Nederlandse politie houden er rekening mee dat de drie zich schuilhouden in Nederland. In een vluchtauto van de voormalige terroristen is een Nederlandse krant gevonden.

Onderduiken kost veel geld

Om uit handen van justitie te blijven, moeten de drie voortdurend onderduiken. Dat kost heel veel geld en daarom zijn ze genoodzaakt overvallen te blijven plegen.

De terreurorganisatie pleegde vooral vanaf het eind van de jaren zeventig tientallen bloedige aanslagen in Duitsland. Voor de gouden tip is 80.000 euro uitgeloofd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.