Afrikatop

Hoe Merkel en Macron geheime migratiedeal voorbereiden

30 november 2017

Opeens lijkt een deal over de duizenden migranten in Libië nabij. In een hotelkamer in Abidjan in Ivoorkust smeedden de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een plan.

Na het officiële gedeelte van de Afrikatop in Abidjan heeft een aantal regeringsleiders nog een bijeenkomst die niet op de agenda staat. Dat meldt de Duitse krant Die Welt. Voor het diner ontmoet Angela Merkel onder anderen Emmanuel Macron en een aantal Afrikaanse regeringsleiders in een zaaltje in het duurste hotel van Abidjan. Daar overleggen de regeringsleiders van Frankrijk en Duitsland een uur lang over een nieuwe migrantendeal.

Het plan moet volgens de Britse Telegraph een slordige 44 miljard euro kosten. Macron zei gisteren op een persconferentie dat de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland, Tsjaad en Niger waren overeengekomen dat de Libische kampen ontruimd moesten worden ‘van degenen die daar niet langer willen blijven.’ De Libische regering heeft daarmee ingestemd.

13 mythes over migratie: je houdt het toch niet tegen

Lees hier de analyse van Syp Wynia 

Reportage over slavernij geeft doorslag

Aanleiding is een ontluisterende reportage van CNN. De Amerikaanse zender laat zien hoe Afrikaanse migranten door mensenhandelaren worden verkocht als slaven. Dit gebeurt wanneer ze bij de mensensmokkelaars in het krijt staan, en ze hun schulden niet kunnen betalen. Op beelden, opgenomen met verborgen camera is te zien hoe migranten als vee per opbod worden verhandeld. Dit zorgde voor een grote schok.

In Parijs gingen demonstranten de straat op tegen slavernij. Macron suggereerde eerder deze week in een toespraak, gehouden in Ouagadougou, dat hij voelt voor militair ingrijpen tegen de mensenhandelaren in Noord-Afrika.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verenigde aanpak tegen slavernij

De top in Abidjan was eigenlijk bedoeld om de handelsbetrekkingen tussen Europese en Afrikaanse landen te verstevigen. Toch bepaalt een ander onderwerp de agenda: de nieuwe slavernij.

Wat is nu het plan? De Libische regering zorgt ervoor dat internationale hulporganisaties alle vluchtelingenkampen in kunnen. Nu kan dat nog niet. Vervolgens moeten binnen die kampen organisaties als de Verenigde Naties en de Internationale Organisatie voor Migratie bepalen welke migranten recht hebben op politiek asiel. Volgens Die Welt gaat dat om ongeveer 20 procent van het totale aantal migranten. Schattingen over het aantal migranten in Libische kampen lopen uiteen, maar zeker is dat het aantal migranten in de honderden duizenden loopt.

Politieke migranten tijdelijk naar buurlanden

De economische migranten worden teruggebracht naar hun thuisland. De politieke vluchtelingen, die volgens het verdrag van Genève recht hebben op asiel, worden eerst naar Tsjaad of Niger gevlogen, naburige landen van Libië. Daarna maken ze kans om opgenomen te worden door landen van de Europese Unie (EU).

Bij het opnemen van migranten uit Afrika wordt uitgegaan van het begrip ‘circulaire mobiliteit’. Dat wil zeggen dat migranten eerst opgeleid kunnen worden in EU-landen, om na verloop van tijd terug te reizen naar het land van herkomst. Deze deal staat nog niet zwart op wit, maar wordt in Parijs en Berlijn verder uitgewerkt, schrijft Die Welt.

Gaat Nederland ten onder aan islam en immigratie? vraagt Gerry van der List zich af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.