Digitaal

Nationalistische hackersgroep valt prominente Turkije-critici aan

10 november 2017Leestijd: 2 minuten

Een Turkse hackersgroep zit naar eigen zeggen achter hack van diverse Twitter-accounts van critici van de Turkse regering donderdag. De nationalistische groep Ayyildiz Tim laat vrijdag weten dat de actie een protest was ‘tegen de extreem racistische houding van België en Nederland tegenover Turkije en moslims’.

Een van de gehackte critici, Tobias Huch, spreekt van een ‘gerichte aanval tegen democraten, journalisten en mensenrechtenactivisten die zich uitspreken over het Turkse regime’. Bij de Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) eisten de hackers de verantwoordelijkheid voor de aanval op.

Donderdag raakten een aantal prominente critici van het Turkse regime, zoals voormalig Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) en de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt de controle over hun persoonlijke accounts kwijt.

Klikte nietsvermoedend op link

Zo klikte journalist Jan Eikelboom nietsvermoedend op een link die iemand hem toestuurde en kon hij vervolgens niet meer inloggen op Twitter. Toen Twitter de toegang tot zijn account had hersteld, bleek dat zijn account was gebruikt voor het versturen van een verzoek om een telefoonnummer naar de Duitse expert Tobias Huch. Hij is gespecialiseerd in de Koerdische kwestie.

Huch voelde nattigheid en gaf een ‘wegwerpnummer’. Volgens Eikelboom zitten inderdaad Turkse hackers achter de aanval. Iemand logde op zijn account in vanuit Istanbul.

‘Deze actie zal mijn vastberadenheid niet ondermijnen’

Joost Lagendijk, die al jaren in Turkije woont maar vorig jaar ineens het land niet meer in mocht, waarschuwde zijn volgers zodra hij zelf weer kon twitteren. De vroegere Europarlementariër werkte aan een Turkse universiteit en was columnist bij de krant Zaman, die vorig jaar werd gesloten door de autoriteiten in de nasleep van de mislukte staatsgreep.

‘Deze actie zal mijn vastberadenheid niet ondermijnen om de liberale democratische principes te verdedigen tegen de autoritaire koers die Turkije op dit moment in zijn greep houdt’, schreef de oud-politicus.

‘Turkije glijdt af naar fascisme’

Een andere criticaster van de Turkse president Tayyip Erdogan, Deniz Yücel, sprak zich vrijdag fel uit tegen het regime. De Duits-Turkse journalist, die sinds februari gevangen zit in Ankara, beschuldigt Erdogan ervan zijn land te onderwerpen aan ‘een regime van angst’. Turkije glijdt af naar fascisme, zegt hij.

Yücel (44), correspondent voor de krant Die Welt, maakt zijn opmerkingen in een uitgebreid interview met de Duitse krant in de editie van zaterdag.

Beschuldigd van propaganda voor een terroristische organisatie

De Turkse autoriteiten arresteerden Yücel op 14 februari op beschuldiging van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Dat gebeurde tijdens een golf van aanhoudingen na de mislukte couppoging in juli 2016.

Duitsland steunt een klacht van Yücel bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en heeft herhaaldelijk opgeroepen hem en andere Duitsers die in Turkije worden vastgehouden vrij te laten.

De detenties hebben bijgedragen aan een sterke verslechtering van de betrekkingen tussen de twee NAVO-bondgenoten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.