Explosieve memoires Brazile zijn les voor Democraten

10 november 2017Leestijd: 3 minuten
Foto: AFP

Oud-partijleider van de Democraten Donna Brazile (57) veegt in een ongewoon persoonlijk boek de vloer aan met de Clinton-campagne.

In Hacks, The Inside Story of the Break-ins and Breakdowns that Put Donald Trump in the White House vertelt Brazile over haar ervaringen als interim-voorzitter van de Democratische partij. In de zomer van 2016 nam ze het roer over van Debbie Wasserman Schultz, die opstapte na het openbaar worden van duizenden e-mails in het WikiLeaks-schandaal.

Behandeld als een slaaf
Het boek leest als een thriller. Brazile kreeg in een paar maanden tijd te maken met Russische hackers, interne strubbelingen en een presidentscampagne die Hillary Clinton op de automatische piloot naar de overwinning had moeten brengen.

De politicus uit Louisiana heeft het hart op de tong. Hillary’s campagne kampte met ‘een tekort aan enthousiasme, focus en passie’ en het hoofdkantoor in Brooklyn ‘leek qua sfeer wel een ziekenhuis’. Kopstukken van de campagne sabelt ze één voor één neer. Vooral campagneleider Robby Mook krijgt ervan langs: hij zou arrogant zijn, concentreerde zich enkel op data en negeerde signalen van partijleiders in de swing states.

Brazile, die in 2000 Al Gore’s campagne leidde, voelde zich niet gehoord. Meer dan eens eiste ze van Clinton-medewerkers meer respect. ‘Ik ben Patsey de slaaf niet,’ schertste de Afro-Amerikaanse, een verwijzing naar de film Twelve Years a Slave. Een van de Clinton-vriendjes, Brandon Davis, zou haar neerbuigend hebben behandeld. ‘Hij maakte me openlijk belachelijk en snoof minachtend als ik een opmerking maakte.’

Clinton had partij in haar achterzak
Een jaar na Clintons verlies legt Brazile bommen onder de Democratische partij. Zo schrijft ze over een akkoord dat de Democraten onder Wasserman Schultz sloten met de Clinton-campagne. Clinton nam de schulden van de partij over in ruil voor min of meer totale controle. De overeenkomst werd gesloten in de zomer van 2015, lang voordat er zelfs maar één voorverkiezing was geweest.

Het is koren op de molen van aanhangers van Bernie Sanders en hun klacht dat de voorverkiezingen oneerlijk zijn verlopen. Nadat ze het schimmige akkoord ontdekte, belde Brazil met tranen in haar ogen met Sanders. ‘Ik vertelde hem dat ik de kanker had gevonden, maar dat ik de patiënt niet wilde doden.’ Hillary’s campagne moest doorgaan.

Op één moment tijdens de race zou Brazile toch hebben overwogen de Democratische kandidaat te vervangen. Toen Clinton flauwviel tijdens een 9/11-herdenking, ontkende haar campagne gezondheidsproblemen. Het bleek een longontsteking. Brazile noemt de gang van zaken ‘schandelijk’ en maakte een lijst van potentiële vervangers.

Haar droomteam? Vicepresident Joe Biden en senator Cory Booker. Uiteindelijk was dat geen reëel scenario. Die beslissing had ze bovendien nooit in haar eentje kunnen nemen.

Donna Brazile – Hacks, The Inside Story of 

the Break-ins and Breakdown that Put Donald Trump in the White House

Pagina’s: 288
Uitgever: Hatchette Books
Verkrijgbaar online

Weinig zelfreflectie
Brazile doet in het boek verwoede pogingen om haar eigen reputatie als betrouwbare Democraat te redden. Ze kwam negatief in het nieuws doordat ze tijdens de voorverkiezingen een van de vragen bij een CNN-debat doorspeelde naar de Clinton-campagne. In het boek verontschuldigt ze zich omslachtig, maar houdt ze vol dat ze zich het voorval niet kan herinneren.

Over veel zelfreflectie lijkt Brazile niet te beschikken. Keer op keer schrijft ze over haar voorgevoel dat Hillary zou kunnen verliezen, tegen haar eigen publieke uitspraken destijds in. Terwijl campagnemedewerkers opgewekt waren op de verkiezingsdag, schrijft Brazile dat ze ‘bijna in tranen uitbarstte’ terwijl ze zwarte kiezers probeerde te overtuigen om op Clinton te stemmen. Zo neemt ze afstand van een verlies dat ten dele onder haar eigen verantwoordelijkheid viel.

Verdeelde partij
Met Hacks strooit Brazile zout in de wonden veroorzaakt door de onverwachte winst van Donald Trump. Ze schrijft dat ze hoopt dat haar verhaal een les zal zijn voor de verdeelde partij én voor het hele land.

Dat is afwachten. Clinton-loyalisten maken de gewezen partijleider na de publicatie uit voor gek. Robby Mook noemt het scenario dat de Democraten Clinton zouden hebben willen vervangen door een andere kandidaat ‘lachwekkend’. Hij impliceert zelfs dat ze verhalen in het boek heeft verzonnen, voor het geld en de aandacht.

Brazile reageerde woensdag op nieuwszender Fox News op karakteristieke wijze op haar criticasters. ‘Het boek vertelt een aantal harde waarheden. Als de inhoud ze niet aanstaat, moeten ze zelf maar een boek schrijven.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!