Franse minister: ´Status-quo voor euro geen optie´

08 november 2017Leestijd: 2 minuten
Bruno Le Maire. Foto:AFP

De Europese Unie staat voor een tweesprong: óf vooruitgang met nauwere economische en politieke banden, óf een terugkeer naar het zelfvernietigende nationalisme. Dat zegt de Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire tijdens een toespraak in Berlijn.

Dat meldt persbureau Reuters. ‘Europa moet niet langer bang zijn voor zijn eigen schaduw,’ zegt de Franse minister van Economische Zaken. ‘Verdeeld zijn we niets. Verenigd zijn we alles.’ Met deze ronkende woorden wil hij de Duitse regering aansporen om de ambities van de Franse president Emmanuel Macron te volgen.

Euro in een snelstromende rivier

‘We hebben de historische verantwoordelijkheid om onze verschillen te overbruggen en een akkoord te bereiken,’ zegt Le Maire. Hiermee doelt hij mede op de huidige situatie in de eurozone, die hij vergelijkt met een vlot in een snelstromende rivier.

‘We kunnen terugkeren naar de oever van de naties, eenzaam en geïsoleerd, en zeggen dat het te moeilijk is om voorwaarts te gaan,’ stelt Le Maire, ‘of we kunnen zeggen: “nu moet het gebeuren” en beseffen dat we een historische kans hebben om verdere integratie van de eurozone te bewerkstelligen.’

’Status-quo is geen optie’

De status-quo behouden, is volgens Le Maire geen optie. De Franse bewindsman heeft na de bijeenkomst een afspraak met FDP-leider Christian Lindner, die graag minister van Financiën wil worden in de nieuwe Duitse regering. Lindner is veel minder enthousiast over de plannen van Macron dan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Aan Le Maire de opdracht om hem over de streep te trekken.

Macron ontvouwde in september zijn visie voor een verdere integratie van de Europese Unie. Daarbij wil hij onder meer een gemeenschappelijke minister van Financiën en een eigen budget. Samen met Duitsland wil hij de motor van de EU vormen, maar de Duitsers zijn terughoudender. Oud-minister van Financiën Wolfgang Schäuble zag weinig in de plannen van Macron. Nu is de vraag wie hem gaat opvolgen.