Rutte: uitblijven doorbraak Brexit ‘ernstig’

10 november 2017Leestijd: 2 minuten
Rutte - bron:ANP

Minister-president Mark Rutte is teleurgesteld dat er vrijdag geen doorbraak is bereikt in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië over de voorwaarden van de uittreding van de Britten uit de EU. ‘Dat is ernstig’, zei de premier.

De tijd dringt volgens de premier, de Brexit is in maart 2019 al een feit. De afgelopen twee dagen zaten EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse tegenhanger David Davis voor de zesde keer om de tafel. De hoop is in december de eerste fase af te ronden, maar dat lijkt steeds moeilijker te worden.

In deze eerste fase moet ‘in hoofdlijnen’ overeenstemming komen over de financiële afrekening, de rechten van niet-Britse EU-burgers in Groot-Brittannië en de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Pas als hierover overeenstemming is, kan gesproken worden over de toekomstige handelsrelatie.

Barnier stelt ultimatum

Michel Barnier, die namens de Europese Commissie de onderhandelingen voert over Brexit heeft de Britten nu een ultimatum gesteld. Ze hebben nog twee weken om de impasse te doorbreken, Brussel eist Britse concessies.

De onderhandelingen over Brexit zijn meer dan een half jaar onderweg, maar zitten al maanden muurvast. Tijdens een persconferentie toonde Barnier zich vrijdag somber. Zo kan het niet langer, vindt de Franse onderhandelaar. Er moet binnen afzienbare tijd een afspraak komen over de hoogte van de Brexit-rekening.

Davis herhaalt oude toezeggingen May

David Davis, onderhandelaar namens de Britten, herhaalde nogmaals de toezegging die premier Theresa May in september deed. Maar daarin werd geen bedrag gespecificeerd. Er was alleen de belofte dat het Verenigd Koninkrijk zijn verplichtingen zal nakomen.

De Britten willen zo snel mogelijk door naar het agendapunt waarin de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk aan bod komt. Dit met het oog op een toekomstig handelsverdrag. Barnier heeft toegezegd dat dit in december kan, maar dan moet er op andere terreinen wel ‘voldoende vooruitgang’ zijn geboekt.

‘Ik moet oprechte en duidelijke vooruitgang presenteren aan de Europese Raad en de Europese Commissie,’ benadrukt Barnier, die zijn ongeduld al diverse malen heeft laten blijken.

EU bereidt zich voor op val kabinet

Davis zegt tijdens de gezamenlijke persconferentie dat het Verenigd Koninkrijk zich zo constructief mogelijk opstelt.

Eerder deze week berichtte de Britse krant The Times dat de EU-leiders zich voorbereiden op de  val van het Britse kabinet. Voor de Brexit zou dit een ramp betekenen: de onderhandelingen lopen dan grote vertraging op.