Aardbeving Irak en Iran: meer dan 300 doden

13 november 2017Leestijd: 1 minuut
Bron: ANP

Bij een aardbeving in het grensgebied van Irak en Iran zijn zeker 300 doden gevallen, overwegend uit Iran. Er wordt verwacht dat het dodental nog verder oploopt, omdat er nog veel mensen onder het puin liggen.

Daarnaast zijn er volgens het Iraanse staatspersbureau nog 2.500 gewonden aan Iraanse zijde en 321 aan Iraakse zijde. Aan beide kanten van de grens zijn veel gebouwen ingestort. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen zich onder het puin bevinden, meldt Reuters.

Aardbeving Irak en Iran: 7.3 op de schaal van Richter

Zondagavond (Nederlandse tijd) was er een aardbeving met een kracht van 7.3 op de schaal van Richter in de westelijke Iraanse provincie Kermanshah aan de grens met Irak. Het epicentrum – vlak bij de grens met Irak – lag 32 kilometer ten zuiden van de Iraaks-Koerdische stad Halabja,

Het gebied waar de aardbeving zich voordeed, is erg arm. De gebouwen zijn slecht gebouwd en daardoor is er veel schade. Zo zijn de water- en elektriciteitsvoorzieningen ernstig beschadigd. Ook zijn er veel naschokken, sommige met een kracht van 4.5 op de schaal van Richter. In het grensgebied van Irak is de noodtoestand uitgeroepen.

Bron: United States Geological Survey